Comisia Europeană a numit platforma socială X (Twitter), cumpărată de miliardarul excentric Elon Musk, ca fiind principala sursă de dezinformare privind războiul din Ucraina, precum și la adresa forului comunitar.
Comisia Europeană s-a declarat marţi îngrijorată de campaniile de dezinformarea online ce ar putea viza alegerile europarlamentare prevăzute de la începutul verii anului viitor. Cetăţenii celor 27 de state membre ale UE vor vota în perioada 6-9 iunie 2024 pentru a decide componenţa Parlamentului European pentru perioada 2024-2029.
„Platforma socială X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, este cea mai mare sursă de dezinformare dintre principalele platforme online”, a avertizat marți vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova.
Oficialul european a făcut această afirmație în timpul întâlnirii cu semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea, printre care se numără jucători importanți precum Facebook, Google, YouTube, TikTok și LinkedIn, potrivit Kyiv Independent.
Vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a făcut apel la platformele media să ia măsuri şi să izoleze Kremlinul ca unul dintre principalii actori aflaţi în spatele dezinformării online îndreptate împotriva Uniunii Europene.
Părțile semnatare ale Codului s-au angajat să combată dezinformarea online prin cooperare cu verificatorii de fapte, prin asigurarea transparenței publicității și prin demonetizarea conținutului care dezinformează, printre alte metode.
Platforma X, fostul Twitter, și-a retras însă participarea la Cod în luna mai a acestui an, la câteva luni după ce a fost achiziționată de miliardarul Elon Musk.
Elon Musk, amenințat cu amenzi uriașe
Vera Jourova a reiterat avertismentele anterioare transmite de Comisie platformei X pentru a se supune reglementărilor UE.
„Domnul Musk ştie că nu a scăpat din încurcătură prin părăsirea Codului de bune practici”, a declarat Jourova.
Jourova a precizat că, în comparație cu semnatarii Codului, platforma X are cel mai mare raport de postări care dezinformează. Și a adăugat că amenințarea dezinformării rusești, în special, a crescut de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.
„Statul rus s-a angajat în războiul ideilor pentru a ne polua spațiul informațional cu jumătăți de adevăr și minciuni, pentru a crea o imagine falsă conform căreia democrația nu este mai bună decât autocrația", a declarat Jourova.
În ceea ce privește platformaa X, Jourova a subliniat că "s-a constatat că actorii dezinformării au semnificativ mai mulți adepți decât omologii lor care nu fac dezinformare și tind să se fi alăturat platformei mai recent decât utilizatorii care nu fac dezinformare".
Comisia Europeană poate impune amenzi de până la 6% din cifra de afaceri a unei platforme online mondiale.
DSA prevede noi măsuri pentru combaterea răspândirii conţinutului online ilegal şi obligaţia pentru platformele online de a reacţiona rapid, respectând în acelaşi timp libertatea de exprimare. De asemenea, DSA dă noi drepturi utilizatorilor online şi face platformele online mai transparente şi mai responsabile.
Conform DSA, platformele online foarte mari (VLOP) şi motoarele de căutare foarte mari (VLOSE) vor avea obligaţii mai stricte, printre care prevenirea riscurilor sistemice, precum cele referitoare la răspândirea dezinformării, a conţinutului ilegal etc, potrivit agerpres.ro.