Criza socială se prelungeşte în Franța – sindicatele rămân ferme pe poziţii cu doar câteva zile înainte de vacanţa de iarnă, potrivit RFI.
Executivul se teme că această grevă, ce paralizează transporturile la doar câteva zile de sărbătorile de Crăciun şi Anul nou, va adânci criza socială şi mai mult.
În Paris, oamenii fac km întregi pe jos pentru a ajunge la muncă: „mergem pe jos, nu avem altă soluţie. Noroc că locuiesc aproape de serviciu şi că nu fac decât 30 de minute pe jos sunt alţii care sunt mult mai afectaţi de grevă. Se întâmplă să întârzii totuşi dar nu este prea grav, am un orar flexibil de muncă. Pe de o parte înţeleg acest protest, de ce protestează angajaţii din transporturi, dar este o reformă ce priveşte pe toată lumea. Cred că guvernul nu a explicat prea bine ce doreşte să facă de aceea există multe îngrijorări. Eu înţeleg că această grevă încurcă multă lume dar dacă transportatorii au decis că aceasta este maniera de a se face înţeleşi….”
Iar în lipsa transportului în comum, parizienii s-au grăbit să îşi cumpere o bicicletă, cu greu se găsesc taxiuri în această perioadă. În plus există riscul de a rămâne blocat în trafic – luni dimineaţă s-au înregistrat 620 de km de ambuteiaje în regiunea pariziană. „Nu ştiam drumul meu spre muncă, în bicicleta, căci eram mereu în metrou. Dar acum cu greva am decis să îmi cumpăr o bicicletă şi observ că nu este deloc greu să mă deplasez cu ea”, spune un biciclist.
Ïntr-un moment în care comercianţii se plâng că nu pot vinde din cauza grevei, magazinele pentru biciclete sunt singurele cu profit în această lună. Julien este proprietarul unui magazin de biciclete: „Întârzierile, grevele, incidentele din transportul public … s-au tot înmulţit iar oamenii cedeză deja. Preferă să pedaleze pe o ploaie urâtă decât să recurgă la transportul în comun.”
Iar patronatul industriei restaurantelor anunţă um minus de 60% din cifra de afaceri, după 10 zile de grevă ce afectează mai toate sectoarele de activitate.