EBOLA. ''Douăzeci şi unu de cazuri de febră cu semne hemoragice şi 17 de decese'', care indică o rată de mortalitate de 80%, au fost înregistrate la Ministerul Sănătăţii pe 3 mai, a precizat instituţia într-un comunicat. Acelaşi document oficial invocă ''o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional".
''Planul de răspuns al Ministerului Sănătăţii a fost aprobat de Guvern'', a precizat marţi un raport al Consiliului de miniştri.
''După notificarea cazurilor, pe 3 mai, niciun deces nu a mai fost raportat'', se arată în comunicatul ministerului, care nu precizează însă data la care s-a declanşat epidemia.
O echipă de la Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al organizaţiei Médecins Sans Frontieres, s-a deplasat la faţa locului în localitatea Bikoro, epicentrul epidemiei.
"Prioritatea noastră este să ajungem în Bikoro şi să colaborăm cu Guvernul Republicii Democratice Congo şi cu partenerii săi pentru a reduce pierderile de vieţi omeneşti şi suferinţele asociate acestui nou focar de Ebola", a declarat într-un comunicat Peter Salama, director general adjunct al OMS.
Noi cazuri de Ebola au fost identificate astfel pentru a noua oară în Republica Democrată Congo, al cărui râu estic, Ebola, a dat numele acestui virus mortal în 1976, anul în care au fost descoperite primele îmbolnăviri.
Oamenii de ştiinţă cred că virusul care provoacă Ebola este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.
Epidemia de Ebola din Africa Occidentală care s-a încheiat în urmă doi ani a ucis peste 11.300 de oameni şi a infectat aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone şi Liberia.