Partidul Comunist chinez (PCC) anunțase în luna octombrie renunțarea la această politică controversată, în vigoare de peste trei decenii. Noua lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, scrie Agerpres.
Toate cuplurile chineze căsătorite vor fi autorizate să aibă un al doilea copil, dar legea menține restricțiile asupra nașterilor adiționale. Beijingul a introdus limitarea nașterilor la finalul anilor '70 pentru a frâna tendința demografică galopantă la acea vreme. China a evitat astfel 400 de milioane de nașteri.
Minoritățile etnice au fost totuși scutite de politica unui singur copil, iar în zonele rurale cuplurile au avut permisiunea de a avea un al doilea copil dacă primul era o fată.
Politica unui singur copil a fost mult timp aplicată de Comisia de planificare familială, care ulterior a fuzionat cu Ministerul Sănătății chinez.
Avorturile selective, alimentate de o preferință tradițională ale cuplurilor chineze pentru băieți, au condus la un grav dezechilibru — în 2014, rata a fost de 116 băieți nou-născuți la 100 de fete, la o proporție generală în cadrul populației chineze de 105 bărbați la 100 de femei.
În urmă cu doi ani, autoritățile chineze au adoptat deja o flexibilizare a politicii unui singur copil, în sensul că s-a permis cuplurilor chineze să aibă al doilea copil dacă cel puțin unul dintre cei doi părinți a fost el însuși singurul copil în familie.