'Miza este atât de mare încât nu putem ocoli o dezbatere serioasă și fără niciun tabu', a menționat Tusk în scrisoarea de invitație adresată șefilor de stat și de guvern care vor participa la Consiliul European.
David Cameron și-a formulat luna trecută principalele patru solicitări de a căror soluționare depinde decizia sa de a cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE la referendumul pe care a promis să-l convoace în 2017, sau poate chiar anul viitor, negocierile cu blocul comunitar fiind deja demarate. Astfel, Londra dorește renunțarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, pe plan economic să se pună accentul în special pe sporirea competitivității UE, să se renunțe de asemenea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene și să se permită Marii Britanii să instituie măsuri pentru a limita imigrația, mai ales prin suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru noii veniți.
În ansamblu, Marea Britanie dorește o Uniune Europeană cu mai multe niveluri de integrare, o consolidare a statelor naționale și repatrierea unor atribuții ce au fost transferate dinspre acestea către Comisia Europeană, astfel că solicitările Londrei au implicații pentru întregul bloc comunitar.
Totuși, ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a sugerat luni că executivul de la Londra este dispus să accepte un compromis cu blocul comunitar.
La rândul său, Donald Tusk a admis că s-au făcut progrese în negocierile purtate cu Londra, dar a atenționat totodată că la multe capitole încă suntem departe de un acord. Discuția cu premierul Cameron va avea loc în timpul dineului de lucru ce se va desfășura joi seară, în prima zi a summitului european, și 'trebuie să se concentreze pe subiectele cele mai controversate', mai subliniază Tusk în scrisoare. Obiectivul președintelui Consiliului European este ca până în luna februarie să încheie negocierile cu Londra și finalitatea acestora să fie rămânerea Marii Britanii în UE.