"Bulgaria este poate cel mai bun exemplu, și pentru alte state membre, al modului de protejare a propriilor granițe. Trebuie să fim realiști și să mutăm atenția dezbaterii de pe modul de tratare a simptomelor pe felul de tratare a cauzelor profunde", a spus Tusk, după o întrevedere cu premierul bulgar, Boiko Borisov, desfășurată la Varna.
Cei doi oficiali au mai discutat despre problemele Europei în sectorul energetic, informează Ziare.com.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânată până după 2017
ADERAREA LA SCHENGEN, AMÂNATĂ DUPĂ 2017. Potrivit unor surse politice, Franţa a propus amânarea discuţiilor privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar reprezentanţii noştri au acceptat, relatează Realitatea TV.
Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi amânată din nou, în condițiile în care extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, citaţi de BNR, informează și site-ul Novinite.com.
Guvernul bulgar şi-a exprimat, în repetate rânduri, speranţa ca o aderare parţială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din perioada 8-9 octombrie. Însă, pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere, informează Mediafax.
Potrivit acestor surse la curent cu situaţia, participanţii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au eşuat să ajungă la un consens pe această temă, în contextul unei agende foarte încărcate cu privire la securitatea frontierelor şi la răspunsul faţă de criza refugiaţilor.
În urmă cu o lună, Comisia Europeană declara că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, spațiul european de liberă circulație, dar că decizia este una politică și trebuie luată în cadrul Consiliului European.
"Poziția Comisiei Europene este că atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc pe deplin criteriile de a deveni membre ale spațiului Schengen. Acum nu mai este o decizie a Comisiei. Este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul UE și de Consiliul European", declara, pe 10 septembrie, Natasha Bertaud, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.