Razboi Iran. 22 de rachete au căzut peste bazele americanilor. Potrivit CNN, rachetele nu ar fi provocat victime, însă televiziunea iraniană spune că ar fi 80 de militari americani morți. Donald Trump a reiterat faptul că nu ar fi murit niciun soldat american în atacul de noaptea trecută.
Razboi Iran. Donald Trump a anunțat, în mesajul de la Casa Albă, că sancțiunile economice la adresa Iranulu vor fi înăsprite după bombardamentul din Irak. "Voi cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Iranului nu i se va permite să dezvolte arma nucleară", a spus liderul american.
"Nu s-au pierdut vieți ale sodaților americani, datorită sistemului nostru de avertizare", a declarat Donald Trump. "Iranul este principalul finanțator al terorismului. Nu vom mai permite niciodată așa ceva. Armata americană l-a eliminat pe generalul responsabil pentru unele dintre cele mai mari atrocități. El a ordonant și ucis personal sute de militari americani. Soldații noștri au murit sau au fost mutilați pe viață. Punea la cale noi atacuri și noi l-am împiedicat. Trebuia eliminat cu multă vreme înainte. Prin uciderea lui am transmis un mesaj important Iranului: nu mai pot merge în această direcție. SUA au decis să impună noi sancțiuni Iranului", a declarat Donald Trump.
Iranul "pare să dea înapoi" după loviturile aeriene din Irak care nu s-au soldat cu nicio victimă americană, şi-a exprimat miercuri satisfacţia preşedintele american Donald Trump, înconjurat de înalţi responsabili ai guvernului şi ai Pentagonului.
"Atacul de noaptea trecută a fost realizat cu banii fostei administrații de la Casa Albă. Să nu uităm că au fost omorâți peste 1.000 de protestatari în Iran. Trebuie să încheiem un acord care să ducă Iranul la prosperitate. Iranul poate fi o țară măreață. Dar nu vă vom mai permite să mergeți mai departe cu aceste planuri legate de terorism și arme nucleare. Sunte rapizi, puternici și letali. Avem rachete supersonice, dar nu vrem să le folosim. Forța economică și miliară a SUA e cea mai bună", a mai spus Trump.
Liderul american a amintit și lovitura dată Statului Islamic, prin uciderea liderului ISIS, Al-Baghdadi. "Anihilarea ISIS este bună și pentru Iran și ar trebui să colaborăm. Pentru poporului iranian: vă dorim o viață mai bună și mai prosperă", a conchis Trump.
"Marile noastre forţe americane sunt pregătite pentru orice. Iranul pare să dea înapoi, ceea ce este un lucru bun pentru toate părţile implicate şi un lucru foarte bun pentru lume", a adăugat preşedintele SUA, care i-a avut alături de el pe vicepreşedintele Mike Pence, secretarul apărării Mark Esper şi secretarul de stat Mike Pompeo.
"Faptul că avem această armată şi dotări minunate nu înseamnă însă că trebuie să le şi folosim. Nu vrem să le folosim. Tăria americană, atât militară cât şi economică, este cel mai bun factor de disuasiune", a completat Trump, într-un discurs care pare să indice dorinţa sa de dezamorsare a crizei.
Trump s-a abţinut să facă ameninţări directe privind acţiuni militare împotriva Iranului. El le-a cerut marilor puteri, inclusiv Rusiei şi Chinei, să renunţe la acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi să colaboreze pentru încheierea unei noi înţelegeri.
"Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a realiza un acord cu Iranul care face lumea un loc mai sigur şi mai paşnic", a spus el.
Razboi Iran. Cele două bombardamente asupra obiectivelor americane au avut loc la un interval de o oră, în această dimineață. În primul, rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian. Atacul a fost confirmat de Pentagon, care a precizat că au fost peste 20 de rachete.
Razboi Iran. În al doilea atac, cel puțin două rachete balistice au lovit două zone diferite din Erbil, au declarat pentru CNN oficiali kurzi. Una dintre rachete nu a explodat, iar a doua nu a făcut victime.
Razboi Iran. Numeroase avioane militare survolează Bagdadul, iar Statele Unite au interzis tuturor aeronavelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul și zona Golfului Persic.
Razboi Iran. Pe de altă parte, Iranul amenință să atace și Dubai și Haifa, în caz că țara e bombardată. Mai mult, vor fi și atacuri în interiorul Americii, dacă Washingtonul răspunde atacurile cu rachetă.
Razboi Iran. Tensiunile dintre SUA şi Iran au escaladat după ce armata americană l-a asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, numărul 2 în ierahia de la Teheran, după ayatolahul Ali Khamenei.