“Sigur, încercări de acest gen sunt mai mult ca valoare de declarație politică, chestiune afirmativă, un fel de zid al lui Trump. Adică e ceva de care se vorbește, dar până când s-ar construi așa ceva ar fi o perioadă de timp foarte lungă. Ei au mai făcut o încercare prin 2014 la Comisia Europeană, cu sprijinul Budapestei. Ce era paradoxal atunci și ce e paradoxal și acum este faptul că și atunci partidul aflat la guvernare cu UDMR n-a avut nicio problemă că UDMR dădea în judecată guvernul în care participa. Va fi interesat de văzut de unde își iau semnăturile. Este o discuție răsuflată sub aspectul principial”, a spus fostul ministru de Externe.
Cristian Diaconescu a vorbit și despre relațiile dintre România și Ungaria. Acesta a susținut câ niciuna dintre cele două părți nu dorește stabilizarea acestor relații.
“Este clar că cele două părți, în momentul în care au vrut să încheie tratatul, nu au vrut un instrument prin care să se stabilizeze relațiile. Am încheiat un tratat între două state ca să arătăm occidentalilor că suntem cuminți. Nu e obligatoriu să fii ipocrit, pentru că decontezi peste ani. Nu există substanță la astfel de revendicări”, a conchis Diaconescu.