”Ce se întâmplă în SUA ne siderează. Mulți ne temem. În această parte de lume, cea mai importantă problemă este mesajul lui Putin”, a declarat Cristian Diaconescu, numind declarația președintelui rus ”o amenințare directă pe care trebuie s-o luăm în serios”.
Vladimir Putin a afirmat, într-o conferință de presă, că pericolul nuclear iranian invocat de americani ”nu există”, acuzând că sistemul din România ar fi, de fapt, unul ofensiv, prin care SUA ar putea amenința direct potențialul nuclear rusesc.
Acesta este un mesaj reluat ca substanță, susține Diaconescu, subliniind că președintele rus pune în discuție o singură țară: România. ”Scutul anti-rachetă este parte dintr-un sistem. Chiar dacă a avut probleme cu Turcia, Putin nu a menționat niciodată radarul din Turcia sau bateriile similare din Spania. Ceea ce se acuză este o intenție de a transforma scutul defensiv într-un element ofensiv care ar reduce capacitatea de lovire nucleară a Federației Ruse”, e explicat fostul ministru.
În acest context, avem nevoie de parteneri, susține Diaconescu, amintind că, ”până astăzi, singurii parteneri care au și voință și putință” sunt americanii.
”Ne interesează dacă următorul președinte este dispus să revină în regiune din toate punctele de vedere. S-au făcut niște pași la summitul de la Varșovia, dar cam pripiți”, a precizat fostul ministru de Externe, adăugând că ”evoluțiile vor putea fi destul de complicate. Se creează o stare de tensiune, de amenințare, în care ochii Bucureștilor se îndreaptă spre SUA. Și Putin consideră că în această neînțelegere este cea americană”.
Dintre cei doi candidați la președinția SUA, Hillary Clinton este cea care promovează un răspuns la crize în ideea unei reacții pas cu pas, în timp ce republicanul Donald Trump pare că ar fi mai mult dispus să se dezangajeze din Europa și din Asia, a conchis Diaconescu.