Deși a fost sfătuit insistent să nu întreprindă vizita din cauza pandemiei de Covid-19 și a riscurilor ridicate de securitate, în special în Mosul, un fost bastion al teroriștilor ISIS, Papa Francisc a decis să meargă mai departe cu planurile sale.
Atacatorii, neutralizați de autoritățile irakiene
Imediat după aterizarea avionului său în Bagdad, serviciile de informații britanice au avertizat autoritățile irakiene despre două tentative de atac cu bombă. Una dintre acestea viza o femeie sinucigașă care intenționa să se detoneze în Mosul în timpul vizitei papale, iar cealaltă implica o mașină-capcană care se îndrepta rapid spre același oraș. Poliția irakiană a reușit să intercepteze atacatorii și să elimine pericolul, detonând dispozitivele explozive înainte ca acestea să provoace victime.
În colaborare cu autorul italian Carlo Musso, Papa Francisc relatează că a dorit să afle mai multe despre soarta atacatorilor. Șeful securității sale i-a răspuns fără menajamente: „Nu mai sunt aici. Poliția irakiană i-a interceptat, iar bombele au fost detonate.” Suveranul Pontif a mărturisit că acest răspuns l-a tulburat profund.
Prima vizită papală în Irak: un mesaj de pace
Papa Francisc a devenit primul Suveran Pontif care a vizitat Irakul, călătorind timp de trei zile în șase orașe, inclusiv Mosul. Vizita, descrisă ca fiind „a păcii,” a avut un impact profund asupra comunității creștine din regiune, care a suferit persecuții brutale între 2014 și 2017 din partea ISIS. Într-o biserică devastată, Papa a îndemnat creștinii să-i ierte pe extremiști și să contribuie la reconstrucția comunității lor.
Fragmente din autobiografia Papei Francisc, intitulată „Spera” (Speranță), au fost publicate de Corriere della Sera, cu ocazia aniversării Suveranului Pontif. Deși inițial volumul trebuia lansat postum, publicarea sa a fost devansată pentru 24 decembrie, marcând astfel începutul Jubileului 2025, un an special de celebrare pentru catolicii din întreaga lume.