Serghei Jelezniak a făcut declarațiile în cadrul unui interviu televizat. El s-a arătat iritat de numirea ex-președintelui georgian, Mihail Saakașvili în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către președintele Poroșenko. Oficialul rus a spus că aceasta a nemulțumit și Tiraspolul, insinuând că Saakașvili și-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forțele ruse de pacificare din regiunea transnistreană.
„În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruși din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezniak. „Ei au înțeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar și au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetățeni ruși, plus pacificatorii noștri. Anume într-o situație asemănătoare, Saakașvili a decis să omoare oameni în 2008. Acum, el nu are nimic de pierdut”, a menționat vicepreședintele Dumei ruse.
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a menționat în cadrul unei teleconferințe cu șefii administrației separatiste de la Tiraspol că Rusia își va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „blocada social-economică impusă de vecini”. El a asigurat autoritățile separatiste de faptul că Rusia nu va abandona niciodată Transnistria, mai scrie Deutsche Welle.
În paralel, un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării a relatat că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Sursele citate de televiziunea armatei ruse sunt aşa-numiţi analişti militari, dar şi un un jurnalist care trăieşte în Republica Moldova.
"Posibilitatea unui atac asupra nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România", susţine analistul Ernest Vardanian într-o declaraţie făcută pentru Zvezda TV, un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării.
Vardanean, un analist moldovean de origine armeană spune că premierul Ponta este nerăbădător să găsească un motiv care să îi permită să trimită trupe în Republica Moldova. „Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este «încă»”, a adăugat analistul, citat de Mediafax.