Posibilitatea transferării unor active "valoroase" al Greciei, în valoare de 50 de miliarde de euro către fonduri externe în vederea privatizării este condiția cea mai controversată impusă de Germania și de alte state din Zona Euro, care a fost respinsă categoric de Atena și i-a bulversat pe mulți analiști și jurnaliști.
Echivalează cu transformarea Greciei într-un "protectorat german", a spus un diplomat citatd e Reuters.
Controversele nu se opresc la modalitatea de privatizare. Proiectul de concluzii al Summitului Zonei Euro precizează că fondul "independent" în care ar putea fi transferate activele Greciei este Luxembourg Institution for Growth.
Press Project, citat de The Guardian, scrie că această instituție este de fapt o subsidiară a băncii germane KfW, al cărei board este prezidat de nimeni altul decât ministrul german de Finanțe Wofgang Schaeuble, aflat în mijlocul negocierilor cu Grecia.
Și suma de 50 de miliarde ridică sprâncene. Potrivit Reuters, activele evaluate de UE pentru privatizare se ridică la aproximativ 7 miliarde. În vreme ce suma ar putea crește, atingerea pragului de 50 de miliarde pare imposibilă.
Ultimele informații citate de The Guardian din cadrul negocierilor spun că premierul grec a respins condiția impusă. Activele vor totaliza mai puțin și nu vor fi transferate spre instituția din Luxemburg, existând chiar posibilitatea ca pocesul de privatizare să fie manageriat în continuare 100% de Grecia.