Cele două liceene au propus un mod inovator de a demonstra teorema, după ce au răspuns unei întrebări bonus la un concurs școlar de matematică în 2022. Încurajate de un voluntar din școala lor, St. Mary\"s Academy din New Orleans, ele au ajuns să își prezinte lucrarea la conferința Southeastern Sectional a American Mathematical Society din Atlanta, devenind cele mai tinere participante la acest eveniment prestigios. Descoperirea lor a atras atenția internațională, fiind prezentate inclusiv în emisiuni cunoscute, și au fost onorate cu cheile orașului New Orleans și apreciate public de Michelle Obama. De curând, au publicat lucrarea lor într-o revistă științifică de renume, American Mathematical Monthly.
Cele două eleve care reinterpretează Teorema lui Pitagora
„Sunt încântată că am ajuns să publicăm la o vârstă atât de fragedă,” a spus Johnson, care studiază ingineria mediului la Universitatea de Stat din Louisiana. La rândul său, Jackson, studentă la farmacie la Universitatea Xavier din Louisiana, a mărturisit că „nu se aștepta ca munca lor să ajungă atât de departe.”
Teorema lui Pitagora, concepută acum peste 2.000 de ani, este o piatră de temelie în matematică, folosită pentru a calcula laturile triunghiurilor dreptunghice prin celebra formulă
a ² + b ² = c ²
Deși numeroși matematicieni au oferit dovezi pentru aceasta, majoritatea s-au bazat pe metode algebrice și geometrice. Inovația adusă de Jackson și Johnson constă în folosirea trigonometriei, un domeniu care studiază triunghiurile, fără a implica un raționament circular – o realizare considerată de mulți imposibilă până acum.
Abordarea lor a fost apreciată de experți, inclusiv de Tom Murdoch, profesor la Universitatea Bristol, care a subliniat caracterul ingenios al demonstrației lor: „E foarte ușor să ajungi într-o buclă logică, dar ele au reușit să utilizeze trigonometria fără a face apel la teorema lui Pitagora,” a explicat acesta.
Studiul celor două eleve din SUA
Studiul lor publicat detaliază cinci noi metode de a demonstra teorema folosind trigonometria, iar aceste tehnici au dus la alte cinci demonstrații alternative, pentru un total de zece soluții distincte. După ce au prezentat una dintre acestea la conferința din 2023, restul de nouă demonstrații sunt complet noi.
Pregătirea lucrării academice s-a dovedit o provocare, dat fiind că era prima lor experiență de publicare într-o revistă științifică. Procesul de evaluare colegială a fost intens, dar Johnson și Jackson și-au atins scopul, iar lucrarea lor a trecut prin toate etapele de verificare și comentarii din partea matematicienilor experimentați.
Johnson a mărturisit că este încântată să inspire alte tinere și mai ales femei de culoare, arătând că orice este posibil într-un domeniu dominat de bărbați. „Sunt foarte mândră că noi două putem fi un model pozitiv, demonstrând că tinerele femei și femeile de culoare pot reuși, deschizând astfel calea pentru altele,” a spus ea într-un comunicat.
Cele două eleve au fost premiate pentru studiul lor matematic / Sursa foto - Presa străină