Primii europeni care au ajuns în China par a fi grecii. Evenimentul s-ar fi întâmplat cu 1.500 de ani înainte de sosirea venețianului Marco Polo, spun arheologii chinezi.
"Avem acum dovezi că au existat contacte între primul împărat al Chinei și occidentali înainte de deschiderea Drumului Mătăsii. Mult mai devreme decât știam până acum", spune Li Xiuzhen, arheolog la Muzeul Împăratului Qin Shi Huang.
Arheologii mai cred că celebrii războinici de teracotă descoperiți în China ar fi fost sculptați de localnicii instruiți de artizanii greci.
Războinicii de teracotă au fost descoperiți în 1974 - mii de figurine în mărime naturală, îngropați lângă mormântul primului împărat.
China nu avea însă o tradiție a statuilor de asemenea mărime.
"Credem acum că Armata de Teracotă ar fi fost inspirată de sculpturile și arta greacă", spune Li Xiuzhen.
Profesorul Lukas Nickel, de la Universitatea din Viena, spune că și statuile acrobaților de circ, găsite recent lângă mormântul împăratului, susțin această teorie.
Acesta crede că primul împărat a fost influențat de apariția statuilor grecești în Asia Centrală ca urmare a campaniilor lui Alexandru cel Mare, care a murit în 323 înainte de Hristos.