Postarea de pe pagina de Facebook a agenţiei American News a fost distribuită de mai mult de 22,000 de ori începând de luni. Ştirea susţine că Denzel Washington l-a elogiat pe Trump, spunând: "Avem nevoie de mai multe locuri de muncă. El a angajat mai mulţi oameni decât oricine pe lume."
Povestea susţine, de asemenea, că Denzel Washington l-a numit pe preşedintele Barack Obama, "anti-creştin", a declarat Alan Neirob, publicistul actorului Denzel Washington, pentru BBC News. "Povestea este 100% falsă". Dar unii utilizatori ai reţelei Facebook au fost păcăliţi.
De pildă, un utilizator cu numele Anita Ward, a declarat pe Facebook: "Îl îmbrăţişez pe Denzel. Trebuie să fim o ţară unită, nu divizată, la urma urmei de aceea ne numim Statele Unite ale Americii. În numele lui Iisus, să fim uniţi pentru America şi să fim împreună, să ne iubim unii pe alţii, să lucrăm împreună. Un alt utilizator a postat: "Este actorul meu preferat de mult timp. Ştia că există ceva special la el. Dumnezeu este salvatorul său. Îţi mulţumesc, Denzel!", informează BBC, citat de Mediafax.
American News are mai mult de cinci milioane de aprecieri pe Facebook. Platforma este specializată în poveşti emoţionante ce promovează politici de dreapta. Articolul publicat pe Facebook trimite la site-ul platformei, care nu conţine nicio informaţie cu privire la autorul ştirii. Domeniul American News utilizează un serviciu de confidenţialitate pentru a păstra identitatea autorului. BBC News a cerut public platformei American News să comenteze ştirea falsă, însă n-au primit niciun răspuns.
De unde a apărut această poveste? În mod tipic pentru poveşti de acest fel, American News nu a fost prima platformă care a publicat această poveste falsă. Platforma a preluat-o de pe site-uri similare. Snopes, unul dintre cele mai vechi site-uri de demitizare a poveştilor publicate pe internet, relatează că un site numit ANews24 a publicat afirmaţia falsă a lui Denzel Washington în august.
Snopes aminteşte că declaraţia despre Donald Trump atribuită lui Denzel Washington este, de fapt, extrasă dintr-un interviu în New York Post cu activistul pentru drepturile civile, Charles Evers. Evers, în vârstă de 93, aprobă politica lui Trump în acel interviu, spunând: "Avem nevoie de mai multe locuri de muncă. Şomajul este o stare de fapt. El a angajat mai mulţi oameni decât oricine altcineva pe lume."
În ciuda eforturilor lui Mark Zuckerberg de a minimaliza rolul Facebook în alegerea lui Donald Trump, examinarea minuţioasă a modului în care ştirile false sunt răspândite pe platforma de socializare s-a intensificat.
Facebook a negat că un instrument de a selecta ştirile false a fost creat înainte de alegeri. Mark Zuckerberg pare să fie din ce în ce mai agitat de sugestia că ştirile false au fost o problemă serioasă pe platforma Facebook.
"Din tot conţinutul pe Facebook, mai mult de 99% din ceea ce văd oameni este autentic", a scris Zuckerberg. "Numai o cantitate foarte mică sunt veşti false şi farse. Farsele care există nu sunt limitate la o perspectivă partizană, sau la politică ". Concluzia lui Zuckerberg este: "În general, acest lucru face extrem de improbabil ca farsele să fi schimbat rezultatul acestor alegeri într-o direcţie sau alta."
Această statistică - 99% - a fost subiectul multor dispute, deoarece se pare că se referă la conţinutul de orice fel postat pe Facebook. În luna mai, Facebook a fost criticat vehement după ce s-a afirmat că unii editori care lucrează pe secţiunea de subiecte populare pe Facebook (Trending Topics) eliminau poveşti care promovau planuri politice conservatoare sau pro-Trump.
Facebook nu este singura platformă acuzată pentru ştiri false. Google a declarat că va deveni mai sever legat de abuzurile de pe platforma de publicitate AdSense.