Dornici să reacţioneze după masacrarea celor 49 de persoane, membrii majorităţii au programat voturi asupra a două propuneri democrate de legi, dar şi asupra altor două texte concurente ale republicanilor.
Însă fiecare grup a votat aproape unanim împotriva propunerilor celuilalt.
"Al Doilea Amendament (al Constituţiei) cu privire la dreptul de a deţine arme de foc este un drept fundamental, iar orice acţiune legislativă este necesar să ţină cont de această stare de fapt", a declarat senatorul republican Chuck Grassley.
"În această (luni) seara Senatul a întors spatele victimelor de la Orlando, San Bernardino, Newtown şi Chicago", a deplâns democratul Dick Durbin. "De ce? Pentru că prea mulţi senatori nu au stomacul să spună nu NRA (National Rifle Association, grupul de lobby în domeniul armamentului)".
Cele două propuneri democrate vizau, pe de o parte să interzică persoanelor care figurează pe liste de supraveghere teroristă să achiziţioneze arme de foc, iar pe de altă parte să generalizeze la toate vânzările, în special în saloanele specializate, verificarea antecedentelor penale şi psihiatrice înainte oricărei tranzacţii.
Considerând că a se înarma este un drept constituţional, republicanii refuză ca FBI-ul să poată, printr-o simplă decizie adminsitrativă, să împiedice un individ să cumpere o armă. Ei au propus o măsură care ar întârzia vânzarea cu 72 de ore în cazul suspecţilor de terorism, un termen în care un judecător să aprobe interdicţia.
Cealaltă propunere republicană consta în a reforma marja sistemului de verificare a antecedentelor.
Democraţii au apreciat aceste măsuri prea modeste şi au reuşit să le oprească, deoarece orice text necesită o majoritate calificată de 60 de voturi din 100.
Într-o nouă încercare după acest eşec, o senatoare republicană, Susan Collins, urmează să dezvăluie în curând un compromis, însă şansele de reuşită par tot atât de slabe.
Senatorii americani au votat deja asupra unor măsuri similare după atacul de la San Bernardino, în decembrie, fără succes.
Democraţii nu îşi fac iluzii cu privire la şansele lor de a adopta o reformă înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative din noiembrie. Adevăratul lor obiectiv este să transforme dezbaterea cu privire la armele de foc într-o miză în campanie.
"Noi ştim că o slăbire a strânsorii NRA asupra Congresului va fi o luptă lungă şi dificilă", a reacţionat democratul Chris Murphy. "Însă mişcarea noastră a prins viteză săptămâna aceasta", a adăugat el.
Acest tânăr senator din Connecticut, unde se află şcoala Sandy Hook, teatrul unui masacru în 2012, s-a lansat săptămâna trecută într-o obstrucţionare simbolică şi foarte mediatizată a Senatului, timp de peste 14 ore.
"Săptămâna aceasta, apărătorii bunului simţ în privinţa armelor de foc au schimbat calculul politic şi au obligat Senatul să voteze", a declarat luni John Feinblatt preşedintele asociaţiei împotriva armelor de foc Everytown for Gun Safey.
"Calculul este pe cale să se schimbe în ţară. Iar împreună americanii vor vota, în noiembrie, în funcţie de acest subiect", a adăugat el.
Candidatul republican la Casa Albă Donald Trump a luat poziţie cu privire la o interzicere ca "teroriştii" să cumpere arme, dar, având în vedere că a primit sprijinul NRA, el caută să evite să îndepărteze organizaţia.
"NRA caută doar să apere interesele ţării noastre", a declarat el duminică pentru CBS.
În urma atacului din clubul de noapte gay Pulse din Orlando, în noaptea de 11 spre 12 iunie, Trump a declarat că regretă că niciunul dintre clienţi nu a fost înarmat. Însă el a fost contrazis duminică de către conducătorul NRA Wayne LaPierre. "Eu nu cred că trebuie arme în locurile în care oamenii beau", a spus LaPierre.
Donald Trump a încercat să-l pună la punct luni. "Vorbeam, evident, despre paznici suplimentari", a scris el pe Twitter.