Vaticanul a anunţat luni, într-o hotărâre istorică aprobată de Papa Francisc, că preoţii romano-catolici pot oficia binecuvântări ale cuplurilor de acelaşi sex, potrivit VaticanNews.va. Decizia este valabilă dacă aceste binecuvântări nu fac parte dintre ritualurile sau liturghiile obişnuite ale Bisericii, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.
Un document publicat de Biroul doctrinal de la Vatican precizează că astfel de binecuvântări nu ar legitima situaţiile neregulate, ci ar fi un semn că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi.
În același timp, Declarația reafirmă existența căsătoriei între un bărbat și o femeie și subliniază că „doctrina catolică perenă a căsătoriei nu se schimbă: numai în contextul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie relațiile sexuale își găsesc sensul natural, propriu și pe deplin uman”.
Conform noului document, preoţii catolici ar trebui să decidă de la caz la caz şi "nu ar trebui să împiedice sau să interzică apropierea Bisericii de oameni în orice situaţie în care aceştia ar putea căuta ajutorul lui Dumnezeu printr-o simplă binecuvântare".
Papa Francisc a dat de înţeles în luna octombrie că se pregătea o schimbare oficială, ca răspuns la întrebările adresate de cinci cardinali conservatori la începutul unui sinod al episcopilor de la Vatican.
În timp ce răspunsul din octombrie a fost mai nuanţat, documentul de luni, redactat pe opt pagini şi intitulat "Despre semnificaţia pastorală a binecuvântării", a explicat situaţii specifice. O secţiune de 11 pagini a fost numită "Binecuvântarea cuplurilor aflate în situaţii neregulate şi a cuplurilor de acelaşi sex".
Biserica Catolică consideră că atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex nu reprezintă un păcat, dar actele homosexuale sunt un păcat.
„Ușa deschisă de o rugăciune și o mică binecuvântare poate fi un început, o oportunitate, un ajutor.
Cererea de binecuvântare e văzută ca o mică deschidere prin care harul se face simțit. Prin urmare, prima lor grijă (a slujitorilor Bisericii, n.r.) nu este să închidă mica deschidere di nzid, ci să întâmpine și să implore binecuvântare și milă, pentru ca oamenii dinaintea lor să înceapă să înțeleagă planul lui Dumnezeu pentru viața lor”, potrivit explicațiilor date în urma deciziei oficiale aprobate de Vatican.
De la alegerea sa, în 2013, Papa Francisc a încercat să facă Biserica Catolică, ce are 1,3 miliarde de credincioşi, să devină mai primitoare faţă de persoanele LGBT, dar fără a schimba doctrina morală privind activităţile homosexuale, mai notează Reuters.