Oficialii turci au arătat imediat cu degetul spre Statul Islamic, la foarte puțin timp după atacul care a ucis 41 de oameni și a rănit câteva sute.
Printre motive: vestele explozive sunt arma organizației teroriste. În plus, ceilalți suspecți de serviciu, militanții kurzi, vizează în cele mai multe cazuri ținte militare sau politice.
Statul Islamic nu a revendicat atacul, așa cum a făcut cu alte atacuri din Europa sau Orientul Mijlociu. De fapt, teroriștii nu au revendicat niciunul dintre atacurile din Turcia.
Experții în terorism spun că Statul Islamic nu a revendicat atacul dintr-o dorință de a-și menține susținerea simpatizanților locali și cu scopul de a exploata conflictul dintre Ankara și kurzi, precum și de a submina administrația preșdintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie Foreign Policy.
În Turcia, Statul Islamic se bucură de un oarecare sprijin în rândul turcilor radicalizați, poate recruta noi militanți, strânge fonduri, poate transporta arme și materiale peste graniță, în Siria.
În același timp, păstrând tăcerea asupra responsabilității atacurilor, teroriștii pot alimenta conflictul dintre Ankara și kurzi. Statul Islamic ar putea profita de acest conflict, ținând cont că suferă în prezent grave pierderi în fața avansului kurzilor din Siria.
Teroriștii au în același timp motive să genereze instabilitate în Turcia și să submineze administrația lui Erdogan, care a început să participe mai activ la campania împotriva Statului Islamic, după ce o vreme a fost acuzată că a tolerat traficul militanților și al transporturilor de arme spre Siria.