"Nu vom face parte din sistemul de repartizare a 160.000 refugiați", a declarat agenției de presă daneze Ritzau ministrul integrării, Inger Stojberg, întrebat despre această propunere a Germaniei pe care Comisia Europeană vrea să o pună în aplicare extrem de rapid.
La fel ca Marea Britanie și Irlanda, Danemarca dispune de opțiunea de neparticipare la politica de azil a Uniunii Europene.
"Cred că trebuie văzut că există deja o repartizare informală a solicitanților de azil în Europa", iar "noi ne situăm deja extrem de sus" în clasamentul țărilor de primire, a spus ministrul.
Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanți de azil în 2014. Raportat la populația sa, ea a fost anul trecut a cincea țară din UE după numărul de solicitanți de azil găzduiți, în fața Germaniei, potrivit Eurostat. Copenhaga se așteaptă să primească alți circa 20.000 în acest an.
Danemarca este condusă din iunie de un guvern liberal care s-a angajat să înăsprească legislația privind imigrația pentru a obține sprijinul Partidului Popular Danez, formațiune anti-imigrație situată pe poziția a doua la alegerile legislative.
Reacția Danemarcei la valul de imigranți a fost haotică. Copenhaga a încercat să-i înregistreze pe refugiați în conformitate cu regulile UE și a închis temporar căi de transport dinspre Germania, însă ulterior le-a permis imigranților să călătorească liber, devenind tot mai evident că poliția nu îi va putea opri.
Peste 3.000 de imigranți au intrat în Danemarca în această săptămână, dar majoritatea au spus că vor să ajungă în Suedia, care are o politică mai primitoare, acordând automat permise de ședere permanentă sirienilor și oferind ajutoare mai mari.