În 18 martie, Volodimir conducea un autobuz școlar către comuna Kozarovîci, aflată la aproximativ 40 de kilometri de Kiev, pentru a evacua civili blocați acolo în mijlocul luptelor. Când a încercat să-i convingă pe soldații ruși să-l lase să treacă de punctul lor de control, a fost reținut, scrie hotnews.ro.
Aceata a relatat, pentu BBC, că, în primele zile, a fost ținut în subsolul unei fabrici dintr-un sat din apropiere, împreună cu alți civili - 40 de oameni într-o încăpere de 28 de metri pătrați.
„Am fost bătuți cu puști, loviți cu pumnii și cu picioarele. M-au legat la ochi și mi-au legat mâinile cu bandă adezivă. Au folosit pistoale cu electroșocuri și au tot cerut informații despre armată. Unul dintre soldați era foarte tânăr, aproape un copil. A folosit un pistol cu electroșocuri pe gâtul, pe fețele, pe genunchii oamenilor. Parcă se distra", a spus Volodymyr.
După ce au fost deținuți aproape o săptămână în Ucraina, au fost duși în Belarus.
„Am văzut satele pe lângă care treceam, Ivankiv, Cernobîl și apoi ne-am văzut trecând granița”, a spus el.
În Belarus, li s-a dat câte un act de identitate. Volodimir a primit un document pe care scria că este emis de Armata Federației Ruse, iar la locul nașterii era menționat „Republica Socialistă Sovietică Ucraineană”.
Din Belarus, au fost duși la o închisoare din Rusia.
„Tortura a continuat. Ne-au umilit, ne-au pus în genunchi și ne-au forțat să stăm în tot felul poziții incomode. Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți. Dacă făceam ceva încet, eram bătuți. Ne-au tratat ca pe niște animale”, a mai povestit Volodimir.