Consiliul Constituţional a aprobat principalele măsuri decise de Guvernul Elisabeth Borne prin asumarea răspunderii. Măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost aprobată. Au fost respinse unele măsuri referitoare la stimularea angajărilor persoanelor cu vârste mai avansate, potrivit Mediafax.
De asemenea, a fost respinsă cererea opoziţiei de organizare a unui referendum pe tema reformei pensiilor. O decizie privind o altă cerere în acest sens este aşteptată pe 3 mai, conform cotidianului Le Figaro şi postului BFMTV.
În contextul deciziei Consiliului Constituţional, preşedintele Emmanuel Macron urmează să promulge în următoarele zile legea privind reforma pensiilor.
"Soarta proiectului reformei pensiilor nu este pecetluită. Cetăţenii vor trebui să pregătească alternativa ca reacţie la această reformă inutilă şi incorectă", a reacţionat deputata Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN).
Mii de persoane s-au adunat, vineri, în centrul Parisului pentru a aştepta decizia Consiliului Constituţional. Franţa este afectată de câteva luni de proteste masive faţă de reforma pensiilor. Guvernul Elisabeth Borne a adoptat legea privind reforma pensiilor prin asumarea răspunderii guvernamentale, evitând votul Parlamentului.
Guvernul francez se confruntă de la începutul anului cu proteste violente împotriva reformei sale care vizează creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
O sută unsprezece persoane au fost arestate joi, în Franţa, în cea de-a 11-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor şi 154 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, dintre care "unii grav", potrivit unui bilanţ provizoriu postat pe Twitter de ministrul de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.
"Sprijin deplin pentru poliţişti, jandarmi, pompieri care îi protejează pe manifestanţi şi proprietatea publică şi privată", a adăugat ministrul de Interne. Numărul manifestanţilor răniţi, între care câţiva constataţi de jurnalişti AFP, nu a fost disponibil imediat.
Cel puţin 57.000 de persoane au manifestat joi la Paris în cea de-a 11-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor în Franţa, a declarat prefectura.
O cifră din nou în scădere faţă de mobilizarea anterioară din 28 martie, unde 93.000 de persoane au manifestat în capitala Franţei, potrivit sediului poliţiei. Sindicatul CGT, la rândul său, a înregistrat 400.000 de manifestanţi faţă de 450.000 pe 28 martie.
Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc joi după-amiază la Paris, în special lângă un restaurant favorit al preşedintelui Emmanuel Macron şi pe care protestatarii l-au atacat, într-o nouă zi de proteste sindicale împotriva creşterii vârstei de pensionare, dar participarea mai redusă le dă liderului de la Elysee şi guvernului său speranţa că manifestaţiile încep să-şi piardă suflul, notează AFP, Reuters şi DPA.