Prupunerile au fost incluse într-un proiect de document elaborat în perspectiva viitoarei reuniuni internaționale cu privire la Siria, care va avea loc sâmbătă la Viena, conform Agerpres.
1. Includerea Statului Islamic de către Consiliul de Securitate al ONU pe lista organizațiilor teroriste.
2. Convenirea unei liste adiționale de grupări teroriste.
3. Adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții de susținere a eforturilor împotriva SI și a altor grupări teroriste, furnizarea cadrului legal de cooperare a tuturor participanților la acțiuni contrateroriste, între aceștia și cu guvernele respective.
4. Blocarea canalelor de aprovizionare a SI și altor grupări teroriste; stoparea comerțului ilegal cu petrol al SI, în conformitate cu rezoluția 2199 a Consiliului de Securitate al ONU; prevenirea luării sub control de către teroriști a câmpurilor petrolifere.
5. Operațiunile împotriva SI și a altor grupări teroriste trebuie excluse de la un armistițiu.
6. Lansarea, sub auspiciile trimisului special al ONU și în baza comunicatului de la Geneva din 30 iunie 2012, a procesului politic între guvernul sirian și o delegație comună a grupărilor de opoziție. Componența delegației de opoziție va trebui convenită anterior, inclusiv pe baza disponibilității grupărilor respective de a fi de acord cu obiectivele împiedicării teroriștilor de a ajunge la putere în Siria și de asigurare a suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a Siriei, ca și a caracterului laic și democratic al statului.
7. Părțile siriene la conferința propusă sunt invitate să convină asupra următoarelor etape:
—Lansarea unei reforme constituționale, proces care să dureze până la 18 luni, pentru a garanta securitatea durabilă și un echilibru corect al intereselor, drepturilor și obligațiilor tuturor grupurilor etnice și confesionale în structurile de putere și instituțiile statului.
—În acest scop, formarea unei comisii constituționale care să reprezinte întregul spectru al societății siriene, inclusiv opoziția internă și din străinătate. Președintele Siriei nu va prezida comisia constituțională, al cărei șef va fi convenit de toți participanții.
—Proiectul de constituție va fi supus unui referendum popular, iar după aprobarea sa vor fi convocate alegeri prezidențiale anticipate.
—Alegerile parlamentare programate pentru primăvara lui 2016 vor fi, în lumina unei reforme constituționale, amânate și organizate simultan cu cele prezidențiale, pe baza noii constituții.
—Guvernul sirian se va forma pe baza unui bloc de partide/electoral care va primi o majoritate de voturi populare și va deține autoritate executivă deplină.
—Președintele ales prin vot popular va avea funcțiile de comandant suprem al forțelor armate, și de control al serviciilor special și politicii externe.
8. Întrunirea unui Grup de sprijin pentru Siria (SSG) pentru a ajuta la pregătirea conferinței și asistarea părților siriene în procesul de ajungere la un acord. Grupul ar putea include membrii permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU, Arabia Saudită, Turcia, Iran, Egipt, Iordania, Oman, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Liban, Germania, Italia, Emisarul special al ONU, Liga Arabă și Organizația Conferinței Islamice, Uniunea Europeană.