Cred că trebuie să aşteptăm şi să vedem. Nu îmi place să mă grăbesc şi nici să judec oamenii prematur”, a spus Suveranul Pontif într-un interviu acordat El Pais.
"Vom vedea cum acţionează, ce face, după aceea voi avea o opinie. Însă a ne teme sau a ne bucura înainte de vreme, din cauza a ceva ce s-ar putea întâmpla, este, din punctul meu de vedere, destul de lipsit de înţelepciune. Ar fi ca profeţii care prezic calamităţi”, a adăugat el.
Papa a transmis şi un avertisment europenilor în privinţa populismului, spunând că nu ar trebui să facă aceleaşi greşeli ca în anii ’30, atunci când s-au întors către lideri „salvatori” pentru a rezolva criza economică şi politică, numai pentru a ajunge apoi la război.
"Crizele provoacă teamă, alarmă. Din punctul meu de vedere, cel mai evident exemplu al populismului european este Germania din 1933 (…). Un popor care era cufundat în criză, care îşi căuta identitatea până când a venit acest lider carismatic şi a promis să le ofere identitatea înapoi, apoi le-a oferit o identitate distorsionată şi ştim cu toţii ce s-a întâmplat”, a declarat liderul Bisericii Catolice.
"În perioade de criză, ne lipseşte judecata, iar acesta este un punct de referinţă constant pentru mine (…). De aceea încerc întotdeauna să spun: discutaţi între voi, discutaţi unii cu alţii”, este sfatul Papei Francisc.
Vineri, când Donald Trump a fost învestit în funcţie, Papa l-a îndemnat să se ghideze după valorile etice, cerându-i să aibă grijă de săraci şi de cei excluşi.