O schiță cu portretul poetului rus Puşkin, cifra 7 şi mai multe rânduri de pictograme cu persoane care merg, așa arată o chemare la protest. În toată înșiruirea de semne, cunoscătorii pot descifra, însă, locul de întâlnire și ora manifestației.
De la declanșarea războiului în Ucraina, ruși din zeci de orașe au ieșit în stradă față de invazia sângeroasă declanșată de Vladimir Putin. Ministerul rus de Interne anunța duminică că peste 4.000 de oameni au fost arestați, în vreme ce CIA a declarat marţi că „13.000 sau 14.000″ de cetăţeni ruşi au fost ridicați de poliție pentru că au protestat faţă de invazia Rusiei în Ucraina.
Protestele neautorizate au fost interzise în Rusia în 2014 şi încălcarea legii poate să aducă 15 zile de detenție pentru o persoană aflată la prima infracţiune. Cei care recidivează riscă închisoare de până la cinci ani.
De atunci, activiștii au folosit fraze codate pentru a se organiza online. Astfel, au creat un mesaj format din emoji-uri pentru a lansa apeluri la proteste. Codul este cunoscut bine şi de autorităţile moscovite, încât abia se mai poate considera un cod, potrivit ONG-ul care militează pentru drepturile omului OVD-Info.
Marile orașe ale Rusiei au fost răvășite de proteste de amploare față de acțiunile sângeroase dictate de Putin în țara vecină.
„E ca şi cum ai spune: «Hai să facem o plimbare în centru» sau «Vremea e grozavă pentru o plimbare»”, a declarat Maria, o reprezentantă a ONG-ului, pentru BBC. Aceasta le trimite prietenilor ei mesaje de acest fel pentru a-i anunţa că intenționează să participe la un protest.
De la începutul invaziei Ucrainei, liderul de la Kremlin a ordonat arestarea a mii de cetățeni, care au participat la manifestații, indiferent că au fost copii, adolescenți sau bătrâni.