Apoi, după ce a menţionat preţurile medicamentelor şi inversiunile fiscale ale acestora, cele mai mari nouă companii farmaceutice în funcţie de capitalizarea bursieră (din S&P 500) au pierdut aproximativ 24,6 miliarde de dolari în doar 20 de minute.
Mai exact, companiile respective sunt Johnson şi Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, Abbvie, Bristol-Myers Squibb şi alţii, Galaad, Celgene şi Eli Lilly. Desigur, această pierdere este mică pentru companiile „Big Pharma” în raport cu valoarea cumulată a capitalizării lor de piaţă, de 906,8 miliarde de dolari, pierderea reprezentnd un procent de circa 3%.
Concret, valoarea acţiunilor Celgene a scăzut cu 3,5% de miercuri după-amiază; Johnson & Johnson cu 1,61%; Bristol-Myers, în scădere cu 5,5%; Pfizer, în scădere cu 2,75%; Merck, până 1,67%; Amgen, în scadere cu 2,27%; Abbvie, în scădere cu 4,2%; Galaad, în scădere cu 2,3%; Eli Lilly, în scădere cu 2,6%. Pentru cea mai mare parte dintre directorii companiilor farmaceutice câştigarea cursei prezidenţiale de către Trump a fost o uşurare.
Asta pentru că Hillary Clinton a criticat puternic industria farma în timpul campaniei sale, angajându-se să scadă preţurile la medicamente. Aceştia sperau ca Trump să nu aibă aceeaşi strategie.