Ascensiunea lui Tate este doar o altă "poveste de succes" a unui stil de viață brutal, dar care nu putea ajunge atât de populară fără ajutorul rețelele de socializare. O analiză The Guardian ridică semne de întrebare legate și de onestitatea marilor rețele social media tocmai în privința modului în care jonglează, de dragul audienței, cu propriilor standarde de comportament social.
"Andrew Tate spune că locul femeilor este acasă, nu pot conduce mașina și sunt proprietatea bărbatului", scrie The Guardian.
"Lecțiile de viață" ale fostului kickboxer sunt greu de reprodus, iar diverse organizații l-au reclamat pentru "misoginism EXTREM", efectul fiind că-i "radicalizează" pe adolescenți și tineri adulți. O tânără a relatat pe un forum că atitudinea prietenului ei s-a schimbat dramatic, în rău, după ce a început să urmărească postările lui Tate.
Pericolul este este că influencerul în vârstă de 35 de ani nu se află undeva la marginea dark web-ului, ci este una dintre cele mai populare vedete TikTok, clipurile sale adunând peste 11 miliarde de vizualizări.
În luna iulie, numele lui a fost mai căutat pe google.uk decât Donald Trump sau Kim Kardashian, iar în prima jumătate a lunii august videoclipurile lui Tate au depășit 1 miliard de vizualizări.
Ascensiunea sa rapidă nu este întâmplătoare. Potrivit The Observer, Tate își îndeamnă urmăritorii să redistribuie până la saturație videoclipurile sale, iar aceștia par să facă o falsă asociere între succesul în viață și modele comportamentale extreme.
Nu trebuie trecută cu vederea nici simpatia, mai mult sau mai puțin evidentă, a unor influenceri ai conservatorismului de extremă dreaptă, precum cunoscutul realizator TV american Tucker Carlson.
Detalii halucinante din dosarul sclavelor sexuale - tinerele, tatuate cu numele fraților TATE