Avocaţii lui Donald Trump au prezentat, sâmbătă, argumentele lor cu trei zile înainte de începerea dezbaterilor în procesul destituirii preşedintelui Statelor Unite, procedură pe care ei o consideră neconstituţională şi “periculoasă”, relatează AFP.
“Este o tentativă neruşinată şi ilegală de întoarcere a rezultatelor alegerilor din 2016 şi de interferare în alegerile din 2020”, au precizat avocaţii Jay Sekulow şi Pat Cipollone. “Actul de acuzare este inadmisibil din punct de vedere constituţional şi nu implică nicio infracţiune sau încălcare a legii”, au precizat avocaţii.
Ei au menţionat că discuţiile telefonice dintre Trump şi Volodimir Zelenski şi cele legate de acestea au fost constituţionale, “perfect legale” şi în interesul naţional. Din transcrierile discuţiilor telefonice din 21 aprilie şi 25 iulie este “absolut clar că preşedintele nu a făcut nimic greşit”. În plus, Zelenski şi oficialii ucraineni au spus în mod repetat că “apelul a fost unul bun şi normal şi că nu a existat un quid pro quo, că nimeni nu i-a presat să facă ceva”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe.
Avocaţii au subliniat că este absurd ca preşedintele Trump să fie acuzat că a obstrucţionat bunul mers al activităţii Congresului, adăugând că acesta a acţionat “cu o transparenţă fără precedent” declasificând şi dând publicităţii transcrierea discuţiei din 25 iulie.
Procesul destituirii lui Donald Trump a început joi, în momentul în care cei şapte aleşi democraţi din Camera Reprezentanţilor s-au prezentat în Senat pentru a citi actul inculpării, adoptat la 18 decembrie de către Camera inferioară a Congresului.
"Donald John Trump, preşedintele Statelor Unite, a fost inculpat de crime şi delicte grave”, a anunţat Adam Schiff, care conduce această echipă însărcinată cu rolul procurorului. El ”a acţionat în mod contrar încrederii într-un preşedinte şi în mod subversiv pentru comportamentul Guvernului”, a adăugat alesul.
Senatorii au semnat, în grupuri de câte patru, o ”carte a jurământului”, pentru a-şi consemna negru pe alb jurământul. Audienţa a fost amânată până marţi, la ora locală 13.00 (20.00, ora României) - momentul în care urmează să înceapă dezbaterile cu adevărat.
Donald Trump - care nu urmează să compară în persoană - este vizat de două capete de acuzare, şi anume abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.
Potrivit actului inculpării, el a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său rival în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi a exercitat presiuni cu scopul de a obţine un câştig personal prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în război cu Rusia. După dezvăluirea acestui şantaj, el a obstrucţionat ancheta Congresului, interzicând consilierilor săi să depună mărturie sau să furnizeze documente, se arată în document.
În vederea destituirii este necesară o majoritate de două treimi a Senatului - adică votul a 20 de senatori republicani.