"Suntem conștienți de faptul că este vorba despre o provocare umanitară majoră", a declarat Joachim Gauck, cu prilejul întrevederii avute la Casa Albă cu omologul său american.
"Dorința mea este ca această conștientizare să nu existe numai în Europa, ci să fie reală și în Statele Unite", a adăugat președintele german, al cărui rol este în mare parte reprezentativ, îndemnând la găsirea unei soluții "pentru cei care fug din propria țară", dar și o soluție pentru "atacarea cauzelor problemei".
Arătate cu degetul pentru lipsa lor de reacție în fața acestei crize migratorii declanșate de conflictul din Siria, Statele Unite au anunțat la începutul lui septembrie că vor primi 10.000 de refugiați în următoarele 12 luni, o cifră care nu a redus criticile la tăcere.
Temerea legată de o posibilă infiltrare a jihadiștilor ultraradicali pe această filieră ocupă un loc central în dezbaterea politică americană.
La rândul său, Barack Obama a salutat miercuri "vocea clară" a președintelui german în fața a numeroase crize internaționale, de la "situația dramatică din Siria, cu necesitatea de a se aduce un răspuns umanitar crizei refugiaților, până la căutarea unei soluții diplomatice pentru a împiedica Iranul să obțină arma nucleară".
La sfârșitul lunii septembrie, șeful diplomației americane, John Kerry, a lăudat comportamentul Germaniei față de această criză, apreciindu-l ca "un exemplu remarcabil", în contextul în care autoritățile de la Berlin au hotărât să primească între 800.000 și un milion de solicitanți de azil pe întreg anul 2015.
Este prima vizită a unui președinte german la Casa Albă din 1997, când Roman Herzog a fost primit de Bill Clinton, reamintește AFP.