Un acord nesperat pe tema migrației a reușit să împace poziția Germaniei, a Italiei, dar și a statelor din grupul de la Vișegrad, la Consiliul European de la Bruxelles. Nu este soluția finală pentru problema care amenință coeziunea UE, dar este cel mai bun compromis de moment.
Concret, noi centre vor fi instituite ”voluntar” în statele UE, rolul lor fiind de a-i procesa pe migranți și de a stabili dacă cererile lor de azil sunt întemeiate, notează BBC NEws. Centrele vor fi finanțate de UE, dar este neclar deocamdată care sunt țările ce vor găzdui centrele.
UE va explora în continuare varianta relocării unor migranți din Italia și Grecia. Mențiunea aceasta a mulțumit Roma, dar este greu de crezut că efortul va avea mai mult succes decât a avut până acum, ținând cont de opoziția unosr state precum Ungaria, Polonia, Slovacia sau Cehia.
O altă variantă luată în calcul de liderii UE este instituirea unor centre de primire în Africa, de asemenea finanțate de Uniunea Europeană. Și această variantă este incertă, ținând cont că mai multe state africane au semnalat că nu doresc să găzduiască astfel de centre.
UE va spori finanțarea pentru securizarea granițelor și pentru acordurile încheiate cu Turcia și țările nord-africane.
Amintitele acorduri, deseori criticate de organizațiile pentru drepturile omului, au redus semnificativ migrația către statele UE. La ora actuală, numărul de migranți sosiți în UE a scăzut cu 96% față de momentul de vârf din 2015.
În comunicatul summitului s-a precizat și dorința UE de a restricționa libera circulație a migranților între statele UE. Această mențiune vine să răspundă solicitării guvernului de la Berlin.
Angela Merkel se află sub presiunea propriului ministru de Interne, șeful partidului aliat CSU, care a amenințat că în lipsa unei soluții europene va închide granițele Germaniei pentru migranți, mișcare ce ar putea atrage în cvele din urmă destrămarea coaliției de la Berlin.
Rămâne de văzut dacă soluția obținută de Merkel la summit îi va mulțumi pe partenerii din CSU.
Negocierile începute de liderii UE joi seara s-au sfârșit abia vineri, la primele ore ale dimineții.
Premierul Italiei Giuseppe Conte, aflat la primul summit, a amenințat inițial cu blocarea concluziilor summitului, poziția lui stârnind nemulțumirea omologilor.
În cele din urmă, Conte s-a declarat satisfăcut de deciziile luate. "Italia nu mai este singură", şi-a exprimat satisfacţia premierul italian Giuseppe Conte în zorii zilei de vineri.