"S-a convenit că Ungaria nu va apărea în text ca țară beneficiară a mecanismului de repartizare", a precizat sursa.
Comisia Europeană propusese ca Ungaria să figureze printre beneficiari, la fel ca Italia și Grecia, iar 54.000 de persoane aflate în prezent, în Ungaria, să fie repartizate între celelalte state UE, alături de 15.600 de solicitanți de azil din Italia și 50.400 din Grecia, pentru a se ajunge la totalul de 120.000 de refugiați ce ar urma să fie repartizați conform cotelor fixate de Comisie.
Ungaria a terminat gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Croația
În condițiile în care Ungaria va fi exclusă dintre țările beneficiare, "ea ar urma, în schimb, să participe la solidaritate", primind refugiați aflați în Italia și Grecia, a adăugat sursa.
Cifra de 120.0000 de refugiați, ce vor trebui relocalizați, va fi menținută în textul asupra căruia urmează să convină miniștrii de interne marți, la Bruxelles.
"Problema este de a ști dacă îi atribuim (pe cei 54.000 din Ungaria) direct Italiei sau Greciei, sau dacă instituim rezervă pentru a ne putea adapta mai rapid realității de pe teren", a explicat sursa.
Acesta a mai estimat că dezbaterea în jurul "caracterului obligatoriu" al mecanismului de repartizare este "artificială".
Într-o precedentă decizie a Consiliului de a 'relocaliza' 40.000 de refugiați în UE, "nu se spune nicăieri că decizia este obligatorie, cu toate acestea ea se impune tuturor celor care au subscris la ea", a mai arătat sursa, menționând că președința luxemburgheză "va încerca să găsească cea mai largă majoritate posibilă marți, chiar un consens".