Forţele de ordine i-au arestat pe cei doi bărbaţi împreună cu alţi şapte migranţi la Gelse, în judeţul Zala, după ce au coborât dintr-un tren, informează Mediafax.
Poliţia naţională ungară a declarat pentru MTI că o anchetă în curs vizează opt migranţi.
O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Viktoria Csiszer-Kovacs, a declarat că, deoarece ancheta este în curs, nu poate dezvălui alte informaţii. Ea a refuzat să confirme informaţia potrivit căreia printre persoanele arestate s-ar afla migranţi care ar fi fost implicaţi în "incidentul" de la Roszke.
Cinci refugiați irakieni, prinși de polițiștii de frontieră când încercau să intre ilegal în România
Poliţiştii de frontieră din Mehedinți au depistat, la malul românesc al Dunării, cinci cetăţeni irakieni, care intenţionau să intre ilegal în România din Bulgaria.
În urma unei acţiuni de combatere a migrației ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat un grup format din cinci bărbaţi, care intenţiona să se deplaseze, prin vegetaţie, către interiorul ţării, scrie adevărul.ro.
„Cei în cauză au fost conduşi pentru verificări la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Gârla Mare, judetul Mehedinţi. Din primele cercetări şi declaraţii s-a stabilit că bărbaţii sunt cetăţeni irakieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Aceştia au declarat că au traversat fluviul Dunărea cu o ambarcaţiune şi intenţionau să ajungă într-o ţară din spaţiul Schengen”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
Luni, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a avertizat Europa că s-ar putea confrunta cu un record de un milion de solicitanți de azil, în acest an, în timp ce refugiații fug de războaiele din Siria și Irak. Aproape jumătate de persoane din acest milion probabil se vor califica pentru azil, informează OCDE.
Imigranţi. Donald Tusk, prima reacţie după Consililul European. Avertismentul care îngrijorează UE
Preşedintele Consilului European, Donald Tusk, a postat, joi, pe pagina sa de facebook, un scurt mesaj în care a precizat că trebuie să ne aşteptăm la milioane de refugiaţi care încearcă să ajungă din Siria, în Europa, pe cont propriu.
"În această seară, discuţia noastră a fost bazată pe fapte, nu pe emoţii. Sunt 8 milioane de oameni siliţi de împrejurări să părăsească Siria, în timp ce alte patru milioane se îndreaptă către ţările vecine Siriei. Trebuie să vorbim despre milioane de potenţiali refugiaţi care încearcă să ajungă din Siria către Europa, pe cont propriu", a scris Donald Tusk.
Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters.
De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.
La 11 septembrie, miniștrii de Finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare.
Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației.
"Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate", a declarat după reuniune cancelarul austriac, Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură.
"Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi", a spus Faymann.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.