CRIMEEA UPDATE: Administraţia interimară de la Kiev a lansat procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut joi anexarea regiunii la Rusia.
"Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. "Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi", a spus liderul de la Kiev.
Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie.
CRIMEEA UPDATE: Statele Unite şi Rusia nu au ajuns la un acord privind criza din Ucraina, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o la Roma cu secretarul de Stat american, John Kerry.
"Deocamdată, nu putem anunţa comunitatea internaţională că am ajuns la un acord", a declarat Lavrov, citat de AFP. John Kerry şi Serghei Lavrov s-au întâlnit joi, la Roma, cu ocazia unei reuniuni internaţionale pe tema situaţiei din Libia.
"Am convenit să studiem în continuare idei propuse astăzi de John Kerry în privinţa măsurilor concrete care pot fi luate", a adăugat Lavrov.
"Pentru noi, este important să fie respectate acordurile din 21 februarie. Iar al doilea aspect important este ca orice proces să se bazeze pe acordul fără ambiguitate al tuturor părţilor din regiune", a spus Lavrov.
CRIMEEA UPDATE: Ucraina este pregătită se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.
"Guvernul ucrainean este hotărât să semneze un acord de asociere" cu UE, "suntem pregătiţi să îl semnăm imediat ce este posibil", a declarat Iaţeniuk în urma unei întâlniri de aproximativ trei ore cu şefii europeni de state şi de guverne, reuniţi a Bruxelles.
CRIMEEA UPDATE: Organizarea unui referendum în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fără consultări cu Kievul va constitui o încălcare a dreptului internaţional, a avertizat Washingtonul joi, relatează AFP.
"Statele Unite apreciază că orice decizie cu privire la Crimeea este necesar să fie luată de către Guvernul de la Kiev", a declarat un oficial american de rang înalt.
"Nu vă puteţi plasa într-o situaţie în care Guvernul legitim al unei ţări este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite părţi ale acestei ţări", a adăugat acesta.
CRIMEEA UPDATE: Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat joi drept "ilegitimă" decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei, relatează AFP.
Iaţeniuk a mai declarat în faţa presei, în urma unei întâlniri cu liderii UE la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie "nu are nicio bază legală".
CRIMEEA UPDATE: Statele Unite au suplimentat forţele militare în zona Mării Baltice trimiţând încă şase avioane de vânătoare de tip F-15, anunţă ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas, citat de AFP.
"Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi consolidată prin aducerea a şase avioane de tip F-15 suplimentare", a precizat Olekas.
Avioanele au sosit în Lituania joi după-amiază.
CRIMEEA UPDATE: Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anunţat joi că autorizează impunerea unor restricţii în acordarea de vize de călătorie "ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", relatează AFP.
De asemenea, Obama a autorizat prin decret blocarea averilor "celor care sunt implicaţi în mod direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenţia militară din Crimeea", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
CRIMEEA UPDATE: Cei aproximativ 40 de observatori OSCE care au venit în Ucraina la solicitarea noii puteri au fost împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul Crimeei de către persoane înarmate, a declarat o sursă diplomatică occidentală pentru AFP.
"Sunt blocaţi, dar nu se întorc din drum", a declarat această sursă.
"Au fost împiedicaţi să pătrundă (în Crimeea) de către două grupuri de persoane înarmate, foarte profesioniste", a adăugat sursa citată, precizând că observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt blocaţi, începând de la ora locală 13.00 (13.00, ora României), la un baraj instalat pe un drum de acces către această regiune din sudul Ucrainei aflate de la 28 februarie sub controlul forţelor ruse.â
REFERENDUM în CRIMEEA
CRIMEEA. Parlamentul local din CRIMEEA, dominat de proruşi, a stabilit organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pe tema alipirii regiunii la Rusia, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali. Parlamentul i-a cerut totodată lui Vladimir Putin să ia în calcul această solicitare.
Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.
Parlamentul acestei regiuni autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se referea doar o simplă consolidare a autonomiei.
CRIMEEA: Putin analizează cererea
Şeful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia, a anunţat Kremlinul relatează AFP.
O reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate a avut loc în vederea discutării situaţiei din Ucraina şi în special a cererii Parlamentului local din Crimeea, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, potrivit agenţiei publice RIA Novosti.
CRIMEEA, controlată de forţele ruse
Cu o populaţie de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, republica autonomă CRIMEEA este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie.
Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse şi, în condiţiile evoluţiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcţia de premier pe Serghei Aksionov.
Parchetul General ucrainean a anunţat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum şi împotriva preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru ameninţare la adresa "integrităţii" Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.
CRIMEEA a fost "oferită" Ucrainei sovietice în 1945, de către Nikita Hruşciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendinţele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat în 1991 statutul de republică autonomă.
Zilele trecute, tensiunile au crescut în Crimeea şi primele focuri de armă au fost trase, în aer, de trupele ruse care încercau să îi împiedice pe militaruu ucraineni, neînarmaţi, să îşi reia locurile de muncă la o bază militară ocupată: