Redăm analiza făcută de Cozmin Gușă
Într-o anumită tradiție a politicii americane, lumea se aștepta și mai ales Partidul Democrat, ca Trump și republicanii să piardă majoritatea, în acest fel Trump devenea prizonier al parlamentarilor SUA în condițiile în care președintele are o mare putere acolo. Senatul are un rol important în administrarea nominalizărilor în Justiției, în principal, și legat de politica internațională, externă, politica de apărare, de la lucruri mai complicate până la numirea ambasadorilor.
Victoria lui Trump, chiar dacă este partajată, pentru că a reușit să-și păstreze acea majoritate în Senat, care îi dă posibilitatea să nominalizeze la Curtea Supremă a SUA în continuare: judecători aleși pe viață, care o să-i asigure un fel de tihnă în funcția de președinte și își vede de treabă în al doilea mandat. Pe de altă parte, acest Senat pe care îl va controla prin autoritatea liderului republican, îi va da posibilitatea lui Trump să-și continue acest proiect de "America, în primul rând", care înseamnă o reașezare în plan internațional și pentru care ceilalți șefi cu care se va întâlni poimâine la Paris, între care și Putin, îl vor respecta și îi vor arăta o altă considerație pentru că toți liderii planetei așteptau să vadă dacă Trump își păstrează această autoritate în politica externă și uite că și-a păstrat-o.
Trump în mod evident trebuie să aibă grijă la flancuri în Europa. Este evident că are grijă de cel vestic: Marea Britanie și Brexit-ul pe care l-a administrat de la distanță. Speranța noastră este să fie interesat și de flancul estic și vom vedea apropo de România care este graniță a NATO și UE.
Ne uităm cu interes la felul în care se vor desfășura strategiile americane pentru partea noastră de lume pentru că vom putea beneficia direct sau vom fi afectați direct, după o perioadă nefericită din istoria parteneriatului strategic în care Obama nu a fost interesat să-și consolideze influența în această parte de lume.
Nominalizarea noului ambasador care e făcută de Casa Albă va aștepta acum arbitrajul Senatului și va fi la începutul anului viitor, o să avem un înlocuitor al lui Klem în România, în persoana lui Zuckerman, un om care a trăit până la 10 ani în România și care vorbește destul de fluent limba română. Eu spun că este o veste bună pentru noi.", a precizat Gușă.
INFO: Cine este Adrian Zuckerman?
Avocatul Adrian Zuckerman, specialist în tranzacţii imobiliare şi partener în biroul din New York al vestitei firme de avocatură Seyfarth Shaw, a fost nominalizat de preşedintele Donald Trump drept succesor al actualului ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm. Nominalizarea trebuie să fie adoptată de Senatul SUA, procedură care durează aproximativ trei luni. Predarea ştafetei va avea loc la începutul anului viitor.
Surpriza cea mare este că Adrian Zuckerman este de origine ieşean. El a emigrat împreună cu familia în anii ’60. Deşi avea doar 10 ani când a părăsit România, vorbeşte fluent limba română.