"Camere de luat imagini în infraroşu utilizate de către serviciile de informaţii sud-coreene şi americane au detectat o emisie de căldură în momentul în care centrifugele cu gaz au început să funcţioneze în noua uzină", scrie Joongang Ilbo citând o sursă din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene.
Coreea de Nord a început construirea acestei uzine în incinta instalaţiei nucleare Yongbyon în 2012, potrivit acestei surse.
"Este necesar să prelungim supravegherea, pentru a afla dacă noua uzină a început să producă la toată capacitatea, dar credem că aceasta funcţionează", adaugă sursa citată.
Contactat de AFP, Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat "orice comentariu despre probleme care ţin de informaţii" secrete.
Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, afirma în august că Phenianul continuă, în instalaţia de la Yongbyon, să producă plutoniu şi uraniu care pot fi utilizate pentru o bombă atomică.
Coreea de Nord susţine că uzina produce doar uraniu slab îmbogăţit, pentru alimentarea unui viitor reactor cu apă grea, dar unii experţi suspectează regimul că vrea să producă uraniu întrebuinţat în scopuri militare.
Închis în 2007 în cadrul unui acord de "ajutorare în schimbul dezarmării", reactorul de la Yongbyon poate, în principiu, să producă şase kilograme de plutoniu pe an, o cantitate suficientă pentru fabricarea unei bombe nucleare.
Coreea de Nord a demarat repunerea în folosinţă a instalaţiei după ce a efectuat ultimul test nuclear, în 2013, iar aceasta ar fi devenit operaţională în octombrie acelaşi an.
După ce a utilizat o parte a stocului pentru cel puţin două din cele trei teste nucleare pe care le-a efectuat, Phenianul ar deţine în continuare suficient plutoniu pentru a produce şase bombe, potrivit unor experţi străini.
Potrivit ISIS, suprafaţa uzinei de centrifuge a fost dublată şi probabil că au fost instalate noi centrifuge. Ea ar putea produce până la 68 de kilograme de uraniu pe an, cu care se pot fabrica trei bombe.