Agenția de presă sud-coreeană Yonhap, preluată de Reuters, afirmă că regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică. Aceastaa parcurs circa 700 de km înainte de a cădea și a se scufunda în Marea Japoniei,
Lansarea a avut loc din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian, unde Coreea de Nord a mai efectuat deja testări ale rachetei cu rază medie de acțiune pe care se presupune că o proiectează.
În urmă cu două săptămâni, o rachetă nord-coreeană s-a prăbușit la numai câteva minute de la lansare. În ultimele două luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereușite. De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent, observă Reuters. Experții în armament consultați de agenție cred că testele au dus totuși la unele progrese tehnice.
Statele Unite au lansat mai multe avertismente îndreptate spre Phenian, ultimul rostit de vicepreședintele american. Mike Pence a recomandat Phenianului sa nu puna la incercare ”hotararea” lui Donald Trump fata de programele balistic si nuclear nord-coreene.
"Vom opune un raspuns zdrobitor si eficient oricarei utilizari a armelor conventionale si nucleare”, a declarat oficialul american în timpul unei vizite în Coreea de Sud.
Donald Trump, care a lansat la rândul său mai multe declarații spre Coreea de Nord, a cerut în mod special Chinei să facă presiuni asupra aliatului său de la Phenian.
Trump, furios, se uită spre Rusia
Președintele american Donald Trump "nu-și poate imagina că Rusia este mulțumită" cu noul test cu rachetă al Coreii de Nord, a transmis Casa Albă, potrivit DPA și Reuters, citate de Agerpres.
"În contextul în care racheta a căzut atât de aproape de teritoriul Rusiei — de fapt, mai aproape de Rusia decât de Japonia—, președintele nu-și poate imagina că Rusia este mulțumită", se arată într-un comunicat al Casei Albe.
"Coreea de Nord a fost o amenințare flagrantă prea mult timp", se mai menționează în declarație.
SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenințarea nord-coreeană alături de aliații lor, se adaugă în comunicat.
"Să facem ca această nouă provocare să servească drept un apel către toate națiunile pentru a implementa sancțiuni mult mai dure împotriva Coreii de Nord", se subliniază în comunicat.
Rusia și China, 'preocupate de escaladarea tensiunilor'
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping "au discutat în detaliu despre situația din Peninsula Coreeană" în timpul unei întâlniri la Bejing, iar "cele două părți și-au exprimat preocuparea în legătură cu escalarea tensiunilor", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Beijing, China "se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate" și le-a cerut tuturor părților "să dea dovadă de reținere și să se abțină de la amplificarea tensiunilor în regiune".