''În cazul eșuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situația de a i se propune negocierea rapidă a unei ieșiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale'', se menționează în documentul citat.
Grecia a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.
Pentru a putea începe negocierile cu Atena, miniștrii de finanțe din zona euro au cerut ca Grecia să modifice taxa pe valoarea adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică (Elstat).
Discuțiile continuă în prezent la Bruxelles la nivelul șefilor de stat și de guvern din zona euro, care trebuie să decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.