"Această discuție despre armele nucleare pornită în această perioadă tensionată nu reprezintă o atitudine responsabilă din partea unei națiuni nucleare. Consider că toate statele nucleare trebuie să reacționeze responsabil în toată dimensiunea comportamentului lor, inclusiv la nivel de declarații. Cred totuși că aceste remarci au avut un scop: de a transmite un mesaj. Tot ceea ce Rusia spune eu iau în considerare, iar o mare parte dintre aceste declarații au fost făcute de oficiali înalți ai statului rus. Cred că trebuie să luăm asta în serios și cred că aceste mesaje au urmărit să ne fragmenteze procesul decizional", a declarat generalul Breedlove, informează caleaeuropeană.ro.
În acest context, Philip Breedlove evidențiază că "toți acești factori transformă situația din estul Ucrainei într-una volatilă și fragilă", adăugând că "cea mai bună modalitate de a aduce o soluție acceptabilă conflictului este printr-o rezolvare politică a situației".
"Moscova și-a dezvoltat o forță sustenabilă și cu artilerie grea pentru a-și vedea îndeplinite obiectivele. Numerele exacte sunt mai puțin importante în această amenințare pentru statele din regiune. Rusia continuă să realizeze exerciții pentru a-și demonstra abilitatea de a proiecta forțe semnificative în mod rapid, creând instabilitate și lipsă de transparență. Toți acești factori transformă situația din estul Ucrainei într-una volatilă și fragilă. Rămânem convinși că cea mai bună modalitate de a aduce o soluție acceptabilă conflictului este printr-o rezolvare politică a situației, una care să respecte suveranitatea, integritatea teritorială și granițele internaționale recunoscute", a mai afirmat comandantul suprem al trupelor NATO din Europa.
În viziunea sa, "primul lucru pe care trebuie să îl facem este să cooperăm mai bine în domeniul intelligence-ului", în caz contrar, existând riscul apariției unor "probleme uriașe în angajarea trupelor militare".
"În ceea ce privește importanța The Very High Joint Task Force, cu toții recunoaștem câteva lucruri. În primul rând, dacă nu ai servicii de intelligence care furnizează indicații și alerte care să sprijine procesul decizional, atunci nu ai o forță de reacție puternică. Dacă nu ai intelligence în astfel de momente vei avea probleme uriașe în angajarea trupelor militare.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să cooperăm mai bine în domeniul intelligence-ului pentru a avea indicații și alerte care ne dau informația confidențială potrivit căreia noi trebuie să trimitem trupe cuprinse în forțele de acțiune rapidă pentru a se afla acolo unde trebuie și când trebuie.
Avem servicii bune de intelligence și avem tendința să le împărtășim atunci când ne simțim amenințați. Asta nu va funcționa pentru că dacă suntem amenințați, înseamnă că suntem în întârziere. Trebuie să ne împărtășim informațiile zilnic, într-o rutina, pentru a identifica din timp acele semnale care ne determină să trimitem trupe", a mai precizat generalul american, Philip Breedlove.