Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a fost solicitată în mod repetat să dea o decizie privind chestiunea beneficiilor sociale pentru imigranții intracomunitari, în contextul temerilor privind abuzurile asupra sistemelor de ajutoare în blocul comunitar. Această temă se află și în centrul viitorului referendum din Marea Britanie privind apartenența la UE, potrivit Agerpres.
Legislația UE prevede deja că cetățenilor dintr-un alt stat membru li se poate refuza accesul la asistență socială pentru primele lor trei luni de ședere, notează DPA.
Însă judecătorii CEJ, instanță cu sediul la Luxemburg, au fost solicitați să decidă din nou asupra acestei chestiuni, în urma unei dispute juridice din Germania, unde unui spaniol și fiului său li s-a refuzat accesul la beneficii sociale.
"Un stat membru îi poate exclude pe cetățenii altor state membre de la anumite beneficii sociale (cum ar fi beneficiile pentru cei care caută loc de muncă și copii lor în Germania) în timpul primelor trei luni de ședere", a precizat instanța într-un comunicat.
"Un astfel de refuz nu presupune o evaluare a situației individuale a persoanei vizate", se adaugă în comunicat.
CJUE: Statele din UE pot refuza 3 luni acordarea de ajutoare sociale imigranților intracomunitari
Statele din Uniunea Europeană pot refuza acordarea de ajutoare sociale timp de trei luni pentru persoanele care vin din alte țări membre ale blocului comunitar, a decis joi Curtea Europeană de Justiție (CEJ), potrivit DPA.