Procurorii au spus că grupul a fost inspirat de teoriile conspirației de stat profunde ale Reichsbuerger și QAnon din Germania, ai căror avocați s-au numărat printre cei arestați după asaltul asupra Capitoliului SUA, în ianuarie 2021.
Membrii Reichsbuerger (Cetățenii Reichului) nu recunosc Germania modernă ca stat legitim. Unii dintre ei sunt devotați imperiului german sub monarhie, în timp ce unii sunt adepți ai ideilor naziste, iar alții cred că Germania este sub ocupație militară.
Agenția internă de informații din Germania atribuie mișcării Reichsbuerger (Cetățeni ai Reich-ului) aproximativ 21.000 de oameni, aproximativ 5% dintre ei fiind văzuți ca extremiști de extremă dreapta.
Grupul a procurat echipament, a încercat să recruteze noi membri și a ținut lecții de tragere cu arma, au adăugat procurorii. Accentul eforturilor de recrutare a fost în primul rând pe membri ai armatei și ofițerilor de poliție, au spus aceștia.
Ei au simulat structura guvernului și au creat un „consiliu” care se întrunea regulat din noiembrie 2022 și a cărui așa zisă administrație avea diferite departamente, cum ar fi afaceri externe și sănătate, au spus procurorii.
Complotul ar fi vizat un atac asupra camerei inferioare a parlamentului Bundestag-ului din Berlin cu un mic grup armat, urmând ca un fost membru al unei familii regale germane, identificat drept Heinrich XIII, să devină lider într-un viitor stat.
Un alt suspect, Ruediger, avea drept scop înființarea unei noi armate germane.
Heinrich a ceruse ajutorul rușilor
Heinrich ar fi contactat reprezentanți din Rusia pe care grupul i-a considerat ca fiind contactul central pentru stabilirea noii sale ordini, scrie adevarul.ro. Dar nu există nicio dovadă că reprezentanții ruși au reacționat pozitiv la cerere.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că agențiile de securitate analizează îndeaproape orice posibil contact cu Rusia.
Kremlinul a spus că nu poate fi vorba despre vreo implicare a Rusiei într-un presupus complot de extremă dreaptă de a răsturna statul german, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că „pare a fi o problemă internă germană”.
Prințul, un om confuz, adept al teoriiilor conspirației
Prințul Heinrich, reținut de procurori, provine din Casa regală Reuss, care se distanțase anterior de el, numindu-l un om confuz care urmărea teorii ale conspirației. De altfel, în Germania nu există prinți și prințese, monarhia fiind abolită acum un secol.