Cinci millitari din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) au murit, luni, în sudul ţării, a anunţat marţi coaliţia într-un comunicat, fără a preciza circumstanţele morţii sau naţionalităţile lor, relatează AFP.
Potrivit unor oficiali afgani, cei cinci militari ar fi murit în timpul unui bombardament accidental al forţelor străine.
"Cinci militari ai forţei internaţionale au fost ucişi ieri (luni) în sudul Afganistanului", a anunţat Isaf într-un comunicat.
Doi oficiali afgani au afirmat însă că aceştia au fost ucişi într-un atac aerian al coaliţiei care a lovit din greşeală aliaţii în cadrul unei operaţiuni împotriva insurgenţilor talibani din provincia Zabul (sud).
"Forţele noastre erau implicate în luptă împotriva insurgenţilor (...) când militarii străini au solicitat susţinere aeriană, care (i-)a bombardat din greşeală", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei afgane, Mohsin Khan.
Un militar afgan a fost ucis în acest bombardament, a adăugat el.
"Cinci soldaţi ai NATO au fost ucişi într-un bombardament al propriilor lor forţe", a confirmat şeful poliţiei provinciale, Ghulam Sakhi Roghlewani.
Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al coaliţiei a refuzat să confirme că militarii NATO au fost victimele unui atac aerian accidental. "O anchetă este în curs", a declarat el.
Dacă se va confirma că au fost ucişi în acelaşi incident, aceasta va fi cea mai mare pierdere pentru NATO de la moartea a cinci militari britanici în aprilie, în urma unui accident de elicopter Lynx în provincia Kandahar, bastion al rebelilor talibani din sudul ţării.
Trupele NATO au încheiat în iunie 2013 transferul controlului securităţii către forţele afgane, de atunci asigurând doar misiuni de formare şi susţinere, în special aeriene.
Potrivit site-ului independent icasualities.org, circa 3.444 de militari ai ISAF au fost ucişi de la începutul operaţiunilor în Afganistan, la sfârşitul lui 2001, declanşate după atentatele din 11 septembrie din Statele Unite.
Majoritatea celor 50.000 de militari ai coaliţiei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.