Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, reia consultările cu fracţiunile parlamentare, privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, notează Publika.md. Timofti întâlnește cu reprezentanţii PLDM şi PL, după care, la preşedinţie sunt aşteptaţi democraţii şi cei 14 deputați, care au părăsit PCRM.
Grupul deputaților neafiliați, condus de Iurie Leancă a fost invitat după ora 13:00. La consultări vor fi invitaţi şi reprezentanţii Partidului Comuniștilor, dar şi cei ai socialiștilor.
Tot marți, reprezentanţii partidelor proeuropene reiau negocierile pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare.
Premierul desemnat Ion Sturza a eșuat, luni, în tentativa sa de a-și impune echipa în Parlament, după ce mai mulți deputați au ales să nu se prezinte la vot.
O nouă majoritate?
Liberalii din Republica Moldova au dat de înțeles că par dispuși să facă parte dintr-o majoritate cu foștii deputați comuniști, scrie Agerpres.
''Vom încerca să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară'', a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, potrivit Deutsche Welle. ''De această dată ne va reuși. Vom încerca din nou — Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) și grupul Leancă (al fostului premier Iurie Leancă, n.red) — să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară. Orice guvern care se formează trebuie să aibă în perioada sa de activitate sprijinul unei majorități parlamentare'', a afirmat Mihai Ghimpu.
PL, PD și grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate întrucât dispun doar de 35 de parlamentari din cei 101 ai legislativului de la Chișinău, dar vicepreședintele liberalilor, Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului, a lăsat să se înțeleagă că cei 14 deputați care au părăsit la 21 decembrie Partidul Comuniștilor pentru a forma platforma social-democratică 'Pentru Moldova' ar putea face parte din această majoritate. ''Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă și nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puțin să susțină indirect, cei 14 foști comuniști'', a afirmat Chirtoacă într-o declarație pentru Radio France International.
Pe de altă parte, liderul democraților, Marian Lupu, a declarat că, până la 11 ianuarie, va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va identifica un nou candidat la funcția de premier: ''Ne angajăm într-un proces de negocieri și rezultatul acestor negocieri va fi anunțat până luni, 11 ianuarie'', a declarat Lupu.
În presă au apărut speculații, conform cărora Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri și finanțatorul Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcția de premier. Analistul politic de la Chișinău Oazu Nantoi, citat de RFI, consideră că un premier în persoana lui Plahotniuc ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, iar uzurparea puterii în stat se va produce până la capăt.
Sturza vede anticipate și s-ar alătura partidului condus de Maia Sandu
Ion Sturza a declarat, luni, că se așteaptă la alegeri anticipate la primăvară și a adăugat că nu ar rivaliza cu inițiatoarea proiectului politic PAS, Maia Sandu, potrivit Unimedia.md.
Sturza spune că mai degrabă ar colabora cu fosta ministră a Educației și nu exclude aderarea sa la proiectul PAS.
„Eu niciodată nu am să fac un proiect care ar diminua mesajul Maiei Sandu. Maia Sandu nu trebuie rodată în proiecte secundare. Nu vom fi concurenți electorali cu Maia Sandu vreodată, ci doar parteneri. Poate Sturza devine un membru al partidului ei”, a subliniat Ion Sturza.
Mai mult, Sturza e sigur că Moldova va ajunge în alegeri anticipate și dă asigurări că se va regăsi pe listele electorale.
„Eu voi fi în anticipate, dar nu voi veni să fac partide, fiindcă noi avem suficiente partide și avem suficienți oameni onești care ar trebui să se distanțeze de asasinii politici. Dacă vor fi, voi candida în partide formate deja”, a adăugat Sturza.
Dodon: Anticipatele sunt unica soluție
Favoritul sondajelor de opinie, liderul socialiștilor pledează în continuare pentru alegeri anticipate și susține că deputații PSRM vor lipsi și la următoarea ședință în care va trebui să fie ales un prim-ministru. Cel puțin asta screi Dodon pe pagina sa de Facebook.
"Anticipatele sunt unica soluție pentru a începe să scriem politica moldovenească de pe o pagină nouă. Noi de asta avem nevoie acum, de o schimbare radicală a lucrurilor," susține liderul PSRM
Totodată, Dodon se laudă cu "realizările" fracțiunii sale din perioada legislaturii curente, printre care demisia guvernului Gaburici, demiterea guvernului Streleț, retragerea imunității lui Vlad Filat și, lipsa de la la ședința Parlamentului în care urma să fie prezentat cabinetu Sturza.
"Urmează pasul final în această legislatură – dizolvarea Parlamentului imediat dupa 29 ianuarie și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate pentru sfîrsitul lunii martie. De altceva acest Parlament nu este capabil. Toată lumea așteaptă alegeri anticipate, în afară de oligarhi. Care voință e mai importantă în țara asta? Noi considerăm că voința cetățenilor", își încheie declarația Dodon.