Bateriile artileriei nord-coreene se află chiar de cealaltă parte a zonei demilitarizate. Sunt mii – unele ascunse, altele în aer liber. Obuzele sunt stocate într-o rețea elaborată de tuneluri; Și deși o mare parte din arme și muniții sunt vechi, forțele americane staționate în Coreea de Sud nu au nicio îndoială că sunt eficiente.
La circa 50 de kilometri spre sud este orașul Seul, capitala Coreei de Sud, cu o zonă metropolitană de 24 de milioane de locuitori. De la încetarea focului survenită în 1953, locuitorii Seulului au trăit mereu cu ideea că un război cu frații lor din nord ar putea izbucni oricând.
Și dacă se întâmplă acest lucru, Seul va fi lovit și va fi lovit din greu. Și cât durează din momentul în care un obuz este tras în Nord și până va lovi capitala sud-coreeană? Doar 45 de secunde.
Unii comandanți din SUA se tem că Nordul ar putea lansa chiar și o rachetă cu încărcătură nucleară.
Iar realitatea sumbră este că o o lovitură preventivă, împotriva rachetelor nord-coreene sau a instalațiilor nucleare ar putea însemna, foarte bine, război.
Statele Unite cunosc relativ puține despre mentalitatea și stabilitatea psihică a tânărului lider, dar ceea ce știe nu este încurajator. Ceea ce se bănuiește este că Kim are un nou plan de război propriu: să realizeze o invazie a Coreei de Sud într-o săptămână, folosind capabilități asimetrice (inclusiv arme nucleare și rachete).
Aici suntem acum. Mulți diplomați actuali și foști diplomați, analiști de informații și ofițeri militari, spun acum că, în loc de amenințări, reducerea tensiunilor necesită implementarea fermă dar silențioasă a capacităților militare suplimentare în regiune.
Și mai ales, să acționeze în spatele scenei mușchii diplomatici ai Beijingului. Despre care mulți analiști cred că este din ce în ce mai exasperat. Acestea sunt lucrurile care pot să-i bage mințile în cap lui Kim Jong Un. O estimare greșită în privința războiului coreean va fi în dezavantajul tuturor, conchide Newsweek.