Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat marţi o rezoluţie care desemnează ''actualul regim din Rusia drept terorist'', condamnă atacurile asupra infrastructurii Ucrainei şi refuză să recunoască anexarea de către Rusia a unor regiuni din sudul şi estul Ucrainei, transmite Reuters. Agenţia de presă CTK a relatat că 129 dintre cei 156 de deputaţi cehi prezenţi au sprijinit rezoluţia.
Preşedintele Radei (parlamentul ucrainean), Ruslan Stefanciuk, a mulţumit legislativului ceh după vot.
Republica Cehă este un susţinător puternic al Ucrainei în lupta acesteia contra invaziei ruse, începute în 24 februarie.
Votul din legislativul ceh a avut loc înainte ca o rachetă de fabricaţie rusă să cadă în estul Poloniei, ucigând două persoane. Aliaţi occidentali au declarat că investighează incidentul, dar că nu pot confirma că a fost vorba de o rachetă rezultată dintr-o salvă trasă de forţele ruse.
„Dacă Polonia confirmă că rachetele au lovit teritoriul său, aceasta ar fi o escaladare suplimentară din partea Rusiei. Stăm alături ferm de aliatul nostru din NATO şi UE”, a declarat premierul ceh Petr Fiala, potrivit praguemorning.cz. Cehia asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
NATO s-a reunit deja de urgență la Bruxelles, miercuri dimineață, sub conducerea lui Jens Stoltenberg, după incidentul ce a alertat întreaga Alianță.
Primele poziții oficiale ale Moscovei resping implicarea părții ruse în incidentul rachetelor căzute pe teritoriul Poloniei, stat NATO. Și Varșovia s-a păstrat rezervată în formularea unor concluzii oficiale înaintea unei anchete amănunțite.
Președintele SUA - Joe Biden a declarat că „este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia”, potrivit primelor informații. În același timp, liderul turc Erdogan, apropiat de Putin, a cerut o anchetă urgentă a incidentului și a anunțat ferm că respectă poziția anunțată de Rusia, că nu are nicio implicare. Ministerul rus aș Apărării a precizat deja că în incident nu au fost implicate arme ruseşti.