Revista L'Express vine cu explicații, notează RFI Romania, care face o analiză a reacției presei franceze. Este vorba despre "Referendumul privind inițiativa cetățenilor" , idee care a apărut ca una dintre revendicările principale ale mișcării.
Pe Facebook, în mijlocul evenimentor, în punctele unde circulația se blochează, găsim aceste trei litere împreună: ”RIC”. De săptămâni întregi, aceste trei litere constituie simbolul sfidării din partea demonstranților, care încearcă o ruptură cu realitățile politice de zi cu zi.
Inspirată de sistemul de vot elvețian, această formă de referendum ar permite cetățenilor să pună la vot un proiect de lege care ar strânge un anumit număr de semnături.
Vestele galbene doresc însă nu doar să propună o lege, ci și să anuleze un text legislativ, să-i îndepărteze pe oficialii aleși sau să modifice Constituția, scrie L'Express.
În Franța, mai mulți candidați prezidențiali au propus referendumuri populare după modelul elvețian, spune și Le Nouvel Observateur.
În programul său, Marine Le Pen a promis un referendum la propunerea a cel puțin 500.000 de alegători. Jean-Luc Mélenchon, a propus un referendum pentru revocarea aleșilor, un instrument în vigoare în Venezuela.
Dar oare mobilizarea vestelor galbene va schimba poziția executivului pe această temă? - se întreabă Le Nouvel Obs.
În timpul discursului său, Emmanuel Macron părea mai receptiv dar formal, niciun un cuvânt despre "RIC".
Proiectul de revizuire constituțională nu va fi reluat până în martie, la sfârșitul marii dezbateri locale de trei luni anunțată de șeful statului . Până atunci, "totul poate fi discutat", inclusiv "RIC".