În aceste premise, America ar deveni o insulă geopolitică, înconjurată de două imense oceane și care ar urma să imite Imperiul britanic din epoca victoriană, dar fără obișnuința de a diviza restul lumii, așa cum a știut să facă Londra cu continentul european, arată FT.
În interviul cu ziaristul FT, care a încercat să obțină opinia sa despre Donald Trump, Kissinger s-a mărginit să afirme că președintele american „ar putea fi una dintre acele figuri ale istoriei care apar din când în când pentru a marca sfârșitul unei ere și pentru a ne forța să renunțăm la vechile aparențe. Nu înseamnă în mod necesar că știe asta sau că are în vedere vreo altă mare alternativă. Ar putea fi doar un accident.”
În ceea ce privește Rusia, diplomatul american a notat toleranța “aproape mistică” a rușilor față de suferință și a subliniat că Vestul a prezumat, înainte ca Putin să anexeze Crimeea, că Moscova va sfârși prin a adopta ordinea bazată pe regulile occidentale. Iar NATO nu a înțeles nevoia profundă de respect a Rusiei. “Greșeala pe care a făcut-o NATP a fost să creadă într-un fel de evoluție istorică ce va mărșălui prin Eurasia și nu a înțeles că undeva în acest marș va întâlni ceva foarte diferit de o entitate Westfaliană (concepția occidentală de stat). Iar pentru Rusia este o provocare la adresa identității sale”.
Întrebat de ziaristul FT dacă Vladimir Putin a fost provocat, Kissinger a răspuns: “Nu cred că Putin este un caracter precum Hitler. Vine din Dostoievski”.
Nu este foarte încântat de actualii lider, poate cu excepția lui Emmanuel Macron, al cărui „stil” îi place, chiar dacă nu a avut timp până acum să obțină mari rezultate. “Între celelalte state europene, Angela Merkel este foarte locală. Îmi place personalitatea ei și o respect, dar nu este o figură transcendentă.”
“Cred că suntem într-o perioadă foarte, foarte gravă pentru lume”, a concluzionat Kissinger.