„Eficienţa vaccinului împotriva spitalizărilor creşte după administrarea dozei «booster»” şi atinge 85% la una-două luni după ”booster”, potrivit unui studiu publicat pe site-ul de prepublicate medRxiv, relatează AFP.
Acest studiu, efectuat de Consiliul Sud-African de Cecerate Medicală (SAMRC), a fost realizat asupra unor memnri ai personalului medical, de la 15 noiembrie, la 20 decembrie.
Aproape o jumătate de milion de membri ai personalului din sănătate sud-african a fost vaccinată cu J&J în cadrul studiilor clinice.
Varianta Omicron, care prezintă un nunmăr exponenţial de mare de mutaţii, se află la originea aproape tuturor cazurilor noi de covid-19 în Africa de Sud, unde a fost descoperită în noiembrie.
Noua variantă este extrem de contagioasă, iar rezistenţa acesteia faţă de vaccinuri este una dintre principalele îngrijorări.
„Eficienţa vaccinului anticovid Johnson & Johnson rămâne puternică şi stabilă în timp, inclusiv împotriva unor variante aflate în circulaţie ca omicron şi delta”, a confrmat laboratorul american farmaceutic într-un comunicat, după ce a văzut studiul.
Africa de Sud, în mod oficial cea mai afectată ţară de covid-19 în Africa, înregistrează peste 3,4 milioane de cazuri şi 90.000 de morţi din cauza covid-19.
Alt studiu sud-african a arătat în decembrie că vaccinul alianţei Pfizer-BioNTech este per ansamblu mai puţin eficient împotriva omicron, însă are o eficienţă de 70% împotriva cazurilor grave.