Nivel de CRIZĂ privind numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, rezistente la medicamente

Wednesday, 22 October 2014, 20:03, Sursă: REALITATEA.NET

Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, provocate de tulpini ale bacilului Koch, rezistente la tratamentele standard cu antibiotice, se menține la un nivel de criză, reiese dintr-un raport dat publicității, miercuri, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează Agerpres.

Emergența tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza) rezistente la medicamente este legată de greșelile de tratament: fie pacienții primesc o medicație greșită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienții renunță la medicație înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecați.

Potrivit cifrelor, aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceștia au contractat o variantă a bolii, care este rezistentă la anumite tipuri de medicație. Astfel de cazuri sunt mult mai dificil de tratat și au o rată de vindecare mult mai mică.

"În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est și în Asia Centrală", iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este "alarmant de mică", se mai arată în raportul OMS.

Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat și cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depășind chiar și variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă — MDR-TB), au fost semnalate în 100 de țări.

Grania Brigden, expert în tuberculoză din cadrul organizației Medici fără Frontiere, susține că răspândirea tuberculozei rezistente la medicamente în țările din fostul spațiu sovietic reprezintă o problemă critică, alături de înmulțirea cazurilor de îmbolnăviri de forme de tuberculoză MDR-TB și XDR-TB.

"Accesul la îngrijiri medicale adecvate este extrem de scăzut: doar 1 din 5 pacienți bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă primesc tratament, în timp ce ceilalți sunt lăsați să moară, mărind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor și al comunităților din care fac parte și alimentând astfel epidemia", a susținut Grania Brigden, într-un comunicat.

Mai multe pe Agerpres.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage