Sănătatea copilei s-a înrăutăţit în ultimele zile, după cum susţine familia ei şi echipa de medici care o îngrijeşte. Medicii spitalului - care până acum au refuzat să recunoască "suferinţa gravă" pe care fetiţa o îndura potrivit părinţilor, respingând petiţia privind deconectarea de la sonda care o menţinea în viaţă - şi-au asumat luni gravitatea stării acesteia.
Serviciul de Pediatrie al spitalului a atribuit "schimbărilor clinice de ultimă oră" privind sănătatea fetiţei modificarea de poziţie pentru a da curs retragerii alimentaţiei artificiale şi începerea sedării, scrie Mediafax.
Părinţii s-au întâlnit luni la prânz cu judecătorul pentru a-i prezenta detalii privind starea minorei, cu scopul de a obţine autorizaţia de a o lăsa să "moară demn". Este vorba despre o recunoaştere, potrivit unor surse apropiate cazului, că sănătatea fetei a involuat cum se temea familia.
Întrebat de cazul micuţei de 12 ani bolnavă în fază terminală, pentru care părinţii au încercat timp de trei luni să obţină sedarea şi retragerea sondei pentru alimentarea artificială, ministrul spaniol al Sănătăţii, Alfonso Alonso, a declarat marţi pentru postul de televiziune TVE, că Spania nu are nevoie de o lege privind "moartea demnă".
Alonso a precizat că actuala lege de autonomie a pacientului "conţine deja garanţiile suficiente" pentru ca acesta "să nu primească tratamentul" dacă nu doreşte; să primească îngrijirile paliative" şi să nu fie supus "cruzimii terapeutice", informează El Pais.
Cu toate acestea, cazul fetei nu a avut o soluţie simplă. Medicii Spitalului Clinic din Santiago nu doreau să răspundă cererilor părinţilor copilei de a-i retrage sonda care o menţinea în viaţă, fiind nevoie de intervenţia unui judecător în două rânduri.
Cazul copilei a generat în Spania o dezbatere privind cererile de a pune capăt unei vieţi atunci când persoana suferă de o boală incurabilă. La nivel naţional, în Spania Codul Penal interzice eutanasia activă şi sinuciderea asistată şi se bazează din anul 2002 pe Legea privind Autonomia pacientului şi drepturile şi obligaţiile în materie de informare şi documentare clinică, în care se recunoaşte drept principiu de bază "demnitatea persoanei şi respectul autonomiei voinţei sale".