Cancelarul Austriei Sebastian Kurz, aflat în plină campanie electorală cu partidul său de centru-dreapta, și-a expus o viziune ambițioasă, ce include renegocierea Tratatului de la Lisabona.
”Un nou tratat este necesar, cu sancțiuni clare pentru statele membre care au datorii, pedepse pentru țările care prmit trecerea migranților fără înregistrarea lor, dar și consecințe dure pentru încălcarea statului de drept și a normelor democratice”, a spus Kurz într-un interviu acordat mai multor ziare austriece, notează Thelocal.at.
Cancelarul austriac a justificat necesitatea schimbărilor arătând că ”multe s-au schimbat” de la adoptarea în 2007 a Tratatului de la Lisabona, inclusiv criza migrației și criza din Zona Euro.
Avertisment dramatic în UE: ”Dacă rușii vin spre noi, nu sunt sigur că i-am putea opri”
Propunerea de renegociere a tratatului este una care necesită unanimitate din partea statelor membre, una greu de obținut.
"Obiectivul nostru este să îmbunătăţim Uniunea Europeană, nu să o distrugem sau să ne jucăm cu fantezii privind ieşirea din UE", a insistat Sebastian Kurz.
El a mai înaintat câteva propuneri, nu neapărat noi, care prevăd reducerea numărului de comisari europeni și eliminarea sediului de la Strasbourg al Parlamentului European.
Problema încălcării statului de drept și a normelor democratice a fost ridicată în numeroase rânduri în ultimii ani, în special în relație cu situația din Ungaria, Polonia și România.
Adio ALDE. Un nou grup european apare pe scena politică. Cum mută partidele din România
Principalul instrument de sancționare a țărilor care încalcă statul de drept, așa-numita opțiune nucleară, ce presupune suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, este aproape imposibil de aplicat, în condițiile în care necesită o unanimitate de voturi.
Mai mulți oficiali europeni au vehiculat drept posibilă sancțiune reducerea fondurilor europene acordate țării care încalcă normele statului de drept.