Comisiile ruse de anchetă și cea antiteroristă susțin vehement că explozia a fost provocată de o bombă plasată în camionul care transporta îngrășământ. Președintele Comitetului de Investigații din Rusia a anunțat că tirul a plecat din Bulgaria. De acolo, ar fi trecut pe la noi prin țară, apoi în Ucraina, Belarus și ulterior a tranzitat Rusia până s-a oprit în regiunea Krasnodar.
Proprietarul tirului spune că nu are nimic de-a face cu deflagrația. Totuși, șoferul care a și murit în explozie a primit un ordin de pe internet pentru a transporta îngrășământe. Presa de la Moscova susține că bărbatul de la volan a fost folosit fără să știe despre atacul terorist organizat de serviciile speciale ale Ucrainei.
Potrivit presei ruse, șoferul s-ar fi aflat pe pod chiar în ziua când Putin a împlinit 70 de ani, pe 7 octombrie. Numai că șoferul a decis să doarmă în Rusia și să plece la prima oră spre Crimeea.
This is the reported truck loaded with bombs used by Harkat-ul-Jihad al-Islami al Ukraini to damage the #CrimeanBridge
— Battle Front Clips (@HistoryArena) October 10, 2022
The terrorist in Kiev responsible for the bombings will be brought to the Gulag #Crimea #Donetsk #Ukraine
Follow for more updates pic.twitter.com/H5S2ygLS3P
Cu toate acestea, tirul a fost verificat de autoritățile ruse înainte de a ajunge pe pod.
Camerele de supraveghere au surprins într-adevăr camionul în locul exploziei, dar la o privire mai atentă, din alt unghi, în dreapta podului se vede cum înaintea deflagrației apar valuri la pilonii podului. Deși marea era liniștită, în mai puțin de o secundă, imediat după ce trece camionul, se pare că în mare a căzut un obiect, după care se produce explozia.
Analiștii militari susțin că peninsula Crimeea a devenit printre cele mai securizate zone ale Rusiei după anexarea ilegală din 2014.
Un satelit special, Cosmos-K supraveghează de pe orbită țintele de la sol. Avioanele de luptă Suhoi-27 patrulează în mod regulat, mai ales de la începutul războiului, și au abilitatea de a depista chiar și submarinele ascunse în adâncuri. De la sol, Crimeea este foarte bine protejată de un atac aerian de cel mai avansat sistem de rachete S-400 Triumph. Iar radarele moderne reușesc să detecteze ținte clare la distanțe de până la 450 de kilometri.